Gamba’s in tomatensaus

14 grote gamba’s (gepeld en schoongemaakt)

500 gram cherry (tros)tomaatjes

2 grote tenen knoflook

1 grote ui

1 flinke el tomatenpuree

1 tl gedroogde basilicum

1 tl gedroogde oregano

1 tl gedroogde tijm

1 klein handje verse basilicum

1 tl arrowroot (of ander bindmiddel)

2 el ghee, extra vierge kokosolie of roomboter

zwarte peper en zeezout 

Pel en snipper de ui en knoflook fijn. Was de tomaatjes en snijd ze in kwarten. Was de verse basilicum en hak grof.

Doe de bakstof in een middelgrote braadpan en laat op zacht vuur warm worden. Voeg dan de ui toe en laat op een heel laag pitje 10 minuutjes zachtjes smoren. De ui wordt daar lekker zoetig van en dat geeft een licht zoetige smaak aan je tomatensaus.

Voeg na 10 minuten de knoflook toe en bak zachtjes 1 minuutje mee. Voeg dan de tomatenpuree en de gedroogde kruiden toe (de verse basilicum bewaar je tot het laatst!) en schep goed om. Breng op smaak met zeezout en vers gemalen zwarte peper. Bak een minuutje of 2 op laag vuur.

Dan gaan de tomaatjes erbij en gaat het vuur een heel klein beetje hoger en de deksel schuin op de pan. Zodra de saus gaat pruttelen, zet je het vuur weer iets lager. De saus moet 30 minuten zachtjes garen zodat de smaken lekker in elkaar kunnen trekken. Schep de saus regelmatig even om en houd in de gaten dat er voldoende vocht in blijft. Als het vuur te hoog staat, dan verdampt het vocht te snel. Deze saus maak je daarom echt op je kleinste pit en op de bijna laagste stand.

Voeg de gamba’s aan de saus toe en zorg dat ze goed onder saus bedekt zijn. Laat ze in 10 minuten gaar worden. De saus wordt hier waarschijnlijk iets vochtiger (dunner) van. Als dat zo is, dan doe je op het laatst een beetje bindmiddel erbij. Daarvoor los je een theelepel arrowroot op in twee eetlepels water en voeg je dat toe aan de saus. Goed doorroeren en 2 minuutjes laten doorkoken, zodat de saus kan indikken.

Vlak voor het serveren schep je de verse basilicumreepjes door de saus.

Dit recept is heel erg lekker met bijvoorbeeld courgettespaghetti of roergebakken, heel dun gesneden venkelreepjes als ‘spaghetti’. Serveer er een groente groente of salade bij.

Wil jij ontdekken wat gezonde voeding voor jou en je gezondheid kan doen? Vind je het nog niet altijd makkelijk hoe je dat moet doen? Download dan mijn gratis e-book ‘3 tips om met succes je voeding aan te passen’. Dat kun je hier doen.