Gebakken artisjokken

1 grote artisjok (of 2 kleinere)

2 citroenen

1 el ghee, roomboter of kokosolie*)

zwarte peper**), zeezout en extra vierge olijfolie

Pers 1 citroen uit. Vul een grote (niet-metalen) schaal met water en voeg daar het citroensap aan toe. Halveer de andere citroen en leg hem klaar voor gebruik.

Trek de buitenste bladeren van de artisjok en bestrijk de scheurvlakken direct met een van de helften van de citroen. Door de artisjok op die manier in te wrijven met citroensap voorkom je dat hij verkleurt. Haal zo alle buitenste taaie bladeren van de artisjok af en wrijf na elke rondje blaadjes dat je eraf haalt, de scheurvlakken in met citroensap.

Snijd nu het bovenste deel van de artisjok eraf. Je halveert daarmee de nog aan de artisjok vast zittende blaadjes en kunt in het hart van de artisjok kijken. Bestrijk ook nu weer de snijvlakken met de citroen.

Snijd het onderste stukje van de steel van de artisjok en schil de steel met een dunschiller.

Leg de artisjok op een snijplank en snijd hem in de lengterichting in vier parten.

Nu kun je het hooi, dat is het middelste deel van de artisjok, er met een mesje of lepel uithalen. De artisjokbodem komt nu schoon in beeld. Bestrijk ook de bodem met de helft van de citroen en leg de schoongemaakte artisjokdelen zo snel mogelijk in het citroenwater om verdere verkleuring te voorkomen.

Breng ondertussen een grote pan water aan de kook. Zodra het water kookt, leg je de schoongemaakte artisjokdelen in het water en kook je ze in ongeveer 8-10 minuten gaar. Ze zijn gaar als je er met een vork makkelijk doorheen prikt.

Haal de artisjok uit de pan en leg ze op een schaaltje.

Smelt een eetlepel ghee, roomboter of kokosolie in een grote platte pan en bak daarin de artisjok 2 minuten per kant tot ze een mooi lichtbruin kleurtje hebben.

Breng de artisjokken op smaak met peper en zeezout en besprenkel ze voor het serveren met extra vierge olijfolie.

*) Als je een autoimmuunziekte hebt, gebruik dan alleen kokosolie

**) Laat weg als je een autoimmuunziekte hebt.

Tenzij je dit gerecht maakt met jonge, kleine artisjokken zul je merken dat je de blaadjes die nog aan je artisjok zitten niet helemaal kunt eten. Wel kun je met je tanden het vruchtvlees uit de onderkant van die blaadjes schrapen. Dit vruchtvlees, samen met het artisjokkenhart, is heerlijk en bevat een hele mooie bron van prebiotische vezels voor het gezond houden van je darmflora.

Wil jij ontdekken wat gezonde voeding voor jou en je gezondheid kan doen? Vind je het nog niet altijd makkelijk hoe je dat moet doen? Download dan mijn gratis e-book ‘3 tips om met succes je voeding aan te passen’. Dat kun je hier doen.