Gebraden eendenborst

eendenborst

gemalen zeezout

gemalen peper (weglaten bij een auto-immuunziekte)

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (conventioneel). Als je de eendenborst gaat bakken in een pan die niet volledig de oven in mag, verwarm dan een bakplaat mee waarop je de eendenborst in de oven laat garen. Als je een pan gebruikt die wel volledig in de oven kan, dan is deze stap niet nodig.

Leg de eendenborst met de vleeskant op een snijplank en snijd met een vleesmes een paar ondiepe schuine inkepingen in het eendenvet. Let op: alleen in het vet, dus niet te diep snijden, want dan zit je in het vlees en kunnen er vleessappen verloren gaan.

Besprenkel de eendenborst aan beide zijden met vers gemalen zeezout en peper (als je een auto-immuunziekte hebt, laat je de peper weg).

Leg de eendenborst in een koude pan met de vetkant naar beneden in de pan. Zet de pan op het vuur en begin met een laag vuurtje. Zodra het eendenvet begint te smelten zet je het vuur geleidelijk aan iets hoger tot je uitkomt op middelhoog vuur.

Zodra het eendenvet goudkleurig is en er flink wat vet in je pan ligt (dit duurt al met al ongeveer 3-4 minuten nadat het vet begint te smelten), keer je de eendenborst om en schroei je hem op hoog vuur kort dicht (ongeveer 1 minuutje, tot er een mooie bruine kleur ontstaat).

Keer de eendenborst weer om, zodat hij op zijn vetlaag in de pan ligt. Zet de pan (als dit kan) in de voorverwarmde oven en laat de eendenborst in ongeveer 8 minuten garen. Heb je de eendenborst liever medium rare gebakken houd dan een kortere periode aan van ongeveer 6 minuten. Uiteraard hangt dit ook af van de dikte van de eendenborst.

Als je een pan hebt gebruikt die niet (geheel) in de oven kan, leg de eendenborst dan op een voorverwarmde bakplaat. Ook weer met de vetkant naar beneden. Bak voor 6-8 minuten.

Haal de eendenborst uit de pan en leg hem op een bord. Pak hem in met bakpapier en laat hem 5-8 minuten rusten. Snijd hem daarna in plakken en serveer direct.

Wil jij ontdekken wat gezonde voeding voor jou en je gezondheid kan doen? Vind je het nog niet altijd makkelijk hoe je dat moet doen? Download dan mijn gratis e-book ‘3 tips om met succes je voeding aan te passen’. Dat kun je hier doen.