Gefermenteerde zilveruitjes

500 gram zilveruitjes

1 eetlepel fijn gemalen zeezout

extra nodig: een schone theedoek, een gesteriliseerde weckpot van 1 liter en een klein glazen bakje als gewichtje in de weckpot

Schil de zilveruitjes en spoel ze kort af onder stromend water. Schud het water er vanaf en doe ze in een grote glazen schaal. Meng het zeezout er helemaal doorheen en dek de schaal af met een schone theedoek. Laat 30 minuten staan.

Doe de uien, met het zout en het eventuele water uit de schaal in de weckpot. Vul de weckpot met koud water tot anderhalve centimeter onder de rand. Doe het kleine glazen schaaltje bovenin de weckpot, zodat de uien onder water blijven staan. Sluit de weckpot en zet hem op een plek waar het lekker op kamertemperatuur is. Dek hem af met een keukendoek zodat er geen daglicht bij kan. 

Na 24 uur open je kort de weckpot om eventuele gasvorming te laten ontsnappen. Dat doe je de komende dagen elke dag. Zodra er ruimschoots voldoende gasvorming is, meestal na 3 – 5 dagen, zijn de uitjes goed en kan de pot verplaatst worden naar de koelkast. Daar blijven de uitjes zeker 2 maanden goed. Let er bij het uithalen van de uitjes wel op dat je dit met een schone vork of lepel doet en dat de resterende uitjes steeds onder water blijven staan. Het water kun je ook gebruiken als onderdeel van een dressing voor over een salade, want het bevat veel goede bacteriën voor je darmen.

Wil jij ontdekken wat gezonde voeding voor jou en je gezondheid kan doen? Vind je het nog niet altijd makkelijk hoe je dat moet doen? Download dan mijn gratis e-book ‘3 tips om met succes je voeding aan te passen’. Dat kun je hier doen.