Gember citroen (water)kefir

100 gram geactiveerde waterkefir korrels

50-75 gram oersuiker (sucanat), biologische rietsuiker of biologische kokosbloesemsuiker

1 liter mineraalwater (zonder koolzuur)

het sap van een halve (of hele) citroen

1 cm (of iets meer) verse gember (geschild en in plakjes)

1 weckpot van 1,5 liter 

2 flessen met goed afsluitbare dop van elk 750 ml

Verwarm 250 ml van het mineraalwater in een steelpannetje tot het handwarm is. Wil je dit testen, steek dan niet je vinger in het water want dit voegt ongewenste microben toe en het is belangrijk zo steriel mogelijk te werken. Dus steek een lepel in het water en laat een druppel water op je hand vallen om de temperatuur te checken. Voeg de suiker toe als het water op temperatuur is en roer tot de suiker is opgelost. De hoeveelheid suiker hangt een beetje van je smaak af en ligt tussen minimaal 50 gram en maximaal 75 gram.

Giet het suikerwater in een gesteriliseerde weckpot van 1,5 liter en vul aan met 750 ml van het mineraalwater. Roer goed door. Voeg met een kunststof lepel de kefir korrels toe. Kefir kan er niet tegen als het in contact komt met metalen, dus daar moet je rekening mee houden. Roer de kefir met de kunststof lepel voorzichtig even door het suikerwater en sluit dan de weckpot af.

Zet de weckpot op een warme plaats in indirect zonlicht. Zet de pot niet op of in de buurt van een verwarming of kachel omdat de temperatuur dan te snel zal stijgen en je het proces om tot waterkefir te komen niet goed meer in de hand hebt. Laat de weckpot 1-2 dagen zo staan. Bij heel warm weer zal 1 dag voldoende zijn, maar meestal zul je 2 dagen nodig hebben.

Op enig moment ga je zien dat er zich luchtbelletjes gaan vormen in het mengsel en de kefir korrels kunnen dan gaan ‘dansen’ in je pot. Dat is een teken dat het proces goed onderweg is. Als je dit ziet, ontlucht de pot dan even door hem kort te openen en meteen weer te sluiten.

Na 2 dagen open je de pot. Het kan zijn dat er op de bovenkant van het suikerwater schimmel is gegroeid. Zolang dat witte schimmel is en de kefir goed ruikt (een beetje zoetig en licht alcoholisch) dan is er niets aan de hand. Schep de schimmel er met een kunststof lepel af en je kunt verder. Is de schimmel blauwig en ruikt de kefir niet goed, gooi hem dan weg en start opnieuw. Ergens in het proces zijn er dan verkeerde microben betrokken geraakt.

Schep de kefir korrels met een kunststof lepel uit het mengsel en bewaar ze in een kleine (500 ml) weckpot in de koelkast. Voeg aan de kefir korrels 250 ml suikerwater toe (dat bestaat uit 1,5 theelepel oersuiker opgelost in 250 ml water) zodat de kefir ondergedompeld is. De suiker is voeding voor de kefir. Je kunt de kefir op deze manier in de koelkast ongeveer een week voeden. Heb je de korrels dan nog niet nodig, ververs dan het suikerwater.

Filter je gemaakte kefir door een zeef waarin je een velletje keukenpapier hebt liggen. Zo haal je nog wat kefir gruis uit je kefir. De kefir is nu klaar om te drinken maar het is lekker om er nog een extra smaakje aan toe te voegen. Bijvoorbeeld gember met citroen maar er zijn veel meer mogelijkheden, net waar je zin in hebt. Wil je de kefir naturel drinken? Vervolg het recept dan daar waar staat ‘Giet de kefir over in de 2 glazen flessen…’.

Doe de gefilterde kefir in een nieuwe steriele weckpot en voeg het sap van een (halve) citroen toe en de geschilde en gesneden verse gember. Sluit de weckpot weer en herhaal het proces zoals hiervoor beschreven. Dus laat de kefir weer 1-2 dagen staan in een warme omgeving.

Na deze tijd haal je de gember uit de kefir en eventueel filter je hem nogmaals. Ook nu moet de kefir goed ruiken (licht zoetig en alcoholisch).

Giet de kefir over in de 2 glazen flessen en sluit deze goed af. Laat deze nog 1-2 dagen op de aanrecht staan (uit de zon) om koolzuur te vormen. Daarna gaan ze over naar de koelkast. Zodra gekoeld heb je een heerlijke ginger ale achtige drank maar dan bomvol met goede microben die jouw darmflora gaan ondersteunen.

Je moet bij kefir op twee dingen zeker letten:

  1. kefir is een probiotische drank. Dit betekent dat er koolzuur wordt gevormd in de fles. Als je dat niet regelmatig ontlucht, dan kan de fles ontploffen in je koelkast. Dus controleer dat elke 2 dagen even.
  2. omdat kefir probiotisch is, kan het zijn dat je lichaam daaraan in het begin moet wennen. Je voegt namelijk goede microben toe en dat kan een verschuiving geven in de verhouding goede en slechte flora in je darmen. Die verschuiving kan (een verergering van je) klachten geven. Ben daar dus op bedacht. Heb je daar last van, minder dan met het drinken van kefir. Af en toe een glaasje is beter dan een fles per dag!

Wil jij ontdekken wat gezonde voeding voor jou en je gezondheid kan doen? Vind je het nog niet altijd makkelijk hoe je dat moet doen? Download dan mijn gratis e-book ‘3 tips om met succes je voeding aan te passen’. Dat kun je hier doen.