Geroosterde bloemkool met rode ui en dadels

1 grote bloemkool

2 grote rode uien

4 grote medjool dadels

2 handjes walnoten (of gemengde noten)

zwarte peper, zeezout en extra vierge olijfolie

Verwarm de oven voor op 200 graden conventioneel. Dit gerecht is minder lekker in een heteluchtoven omdat de bloemkool dan teveel uitdroogt.

Bedek aan bakplaat met bakpapier. Snijd de roosjes los van de bloemkool en snijd grotere roosjes kleiner. De idee is dat je hapklare bloemkoolroosjes hebt. Doe de roosjes op de bakplaat.

Schil de rode uien en snijd de boven- en onderkanten er vanaf. Halveer de uien en snijd elke helft in drie dikke ringen. Verdeel de ringen tussen de bloemkoolroosjes op de bakplaat. Haal de individuele ringen niet los, want dan heb je te dunne uiringetjes. In de oven zullen deze verbranden en als je ze aan elkaar laat zitten gebeurt dat niet.

Bestrooi de bloemkool en uien rijkelijk met vers gemalen zwarte peper en zeezout. Besprenkel er wat olijfolie over heen of gesmolten kokosolie of ghee als je dat liever hebt.

Zet de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en laat 25 minuten garen.

Ondertussen ontpit en halveer je de dadels. Snijd de halve dadels in kleinere stukken (niet te klein). Hak 2 handjes rauwe walnoten of gemengde noten grof.

Na 25 minuten schep je de bloemkool en uien om in de oven en voeg je de dadels en noten toe. Zorg dat de dadels en noten een beetje verstopt tussen de bloemkoolroosjes liggen zodat ze niet de kans krijgen te verbranden in de oven. Ze de bakplaat terug in de oven en bak nog maximaal 20 minuten.

In deze laatste 20 minuten kun je een mooi stukje vis of biologische kip bakken en nog een ander groentegerecht voor erbij maken. Zelf vind ik de Marokkaanse wortelsalade hier een mooie combinatie bij.

Dit recept is geïnspireerd op een recept van Annedoor van Maankruid. Dank je wel Annedoor voor je inspiratie.

Wil jij ontdekken wat gezonde voeding voor jou en je gezondheid kan doen? Vind je het nog niet altijd makkelijk hoe je dat moet doen? Download dan mijn gratis e-book ‘3 tips om met succes je voeding aan te passen’. Dat kun je hier doen.