Gesmoorde prei met pesto, gekruide bloemkoolrijst en vis

Voor de bloemkoolrijst

500 gram bloemkool

1 grote sjalot

1 teen knoflook

1 tl kerriepoeder

1 el ghee/kokosolie

een handje geroosterde zonnebloem- en/of pompoenpitten

een handje gesnipperde platte peterselie

zwarte peper en zeezout


Voor de prei met pesto

2 grote prei

2 el ghee/kokosolie

2-3 el pesto van raapstelen* (recept vind je hier)

zwarte peper en zeezout


En verder

300 gram witvis naar keuze (kabeljauw, zeeduivel, sliptong)

zwarte peper, zeezout en extra vierge olijfolie

Verwarm de oven voor op 200 graden (conventioneel), tenzij je sliptong hebt gekozen, want die bak je in een pan. De andere witvis kun je eenvoudig(er) in de oven garen. Dan heb je ook je handen vrij.

Maak allereerst de pesto en zet apart tot gebruik.

Verwijder de buitenste bladeren van de prei en snijd het groene loof eraf. Halveer de prei in de lengterichting en spoel goed schoon onder de kraan. Laat de onderkant van de prei aan de prei zitten, maar spoel eventueel aanwezig zand tussen de worteltjes uit.

Snipper de sjalot en hak de knoflook fijn. Zet apart tot gebruik.

Haal de bloemkoolroosje van de stronk en hak ze in een keukenmachine met het S-bladmes fijn. Daarvoor gebruik je de pulseer stand (anders wordt het bloemkoolmoes).

Hak de platte peterselie grof. Rooster de zonnebloem- en/of pompoenpitten in een droge koekenpan tot ze lichtbruin zien. Maak vooral meteen wat meer, dan kun je dat later die week nog over je salade doen. Lekker makkelijk.

Zodra de oven op temperatuur is, doe je de vis in een ovenschaal (leg er een stukje bakpapier onder) en bestrooi je de vis met zwarte peper en zout. Besprenkel er lichtjes wat extra vierge olijfolie overheen en gaar de vis in ongeveer 30 minuten in de oven.

Neem nu een grote hapjespan waarin de prei voluit op de bodem kan liggen. Doe er de bakstof in en zet op een laag vuur. Zodra de bakstof gesmolten is, leg je de prei op de bodem van de pan en doe je een deksel schuin op de pan. De deksel sluit de pan bijna af, maar laat een klein beetje ruimte over voor vocht om te ontsnappen. Laat de prei zachtjes smoren op laag vuur. Keer na ongeveer 12 minuten om en laat de prei dan ook aan de andere kant nog smoren. Bestrooi beide kanten van de prei met zwarte peper en zeezout.

Zodra de prei in de pan ligt, zet je een andere hapjespan op het vuur en verwarm je daarin de bakstof. Voeg de gesnipperde sjalot toe en laat op laag vuur zachtjes garen tot de sjalot licht begint te kleuren (ongeveer 8 minuten). Voeg de gesnipperde knoflook en de kerriepoeder toe. Bak nog een minuutje en voeg dan de bloemkoolrijst toe. Roer regelmatig om en laat de bloemkoolrijst op laag vuur in ongeveer 20 minuten garen. Kruid de rijst met zwarte peper en zeezout.

Vlak voor het serveren van de bloemkoolrijst voeg je de platte peterselie en de geroosterde pitjes toe en schep je die nog eens goed mee om.

Als je sliptong hebt gekozen, dan bak je die in wat bakstof 4 minuten per kant tot ze gaar zijn.

Leg de prei op de borden en schep er de pesto op of naast. Schep daarna de bloemkoolrijst en de vis op de borden.

Als je geen raapstelen kunt vinden, dan kun je ook verse basilicum en/of rucola gebruiken als basis voor je pesto. De hoeveelheid van het pestorecept is ruim genoeg om ook de rest van de week lekker van te genieten.

Wil jij ontdekken wat gezonde voeding voor jou en je gezondheid kan doen? Vind je het nog niet altijd makkelijk hoe je dat moet doen? Download dan mijn gratis e-book ‘3 tips om met succes je voeding aan te passen’. Dat kun je hier doen.