Ghee

1,5 kg roomboter (bij voorkeur grasboter)

extra nodig: een fijne metalen zeef, een kaasdoek en 3 steriele potten van 500 ml met goed afsluitbare deksel.

Doe de 6 pakken roomboter in een roestvrij stalen pan met dikke bodem. Zet op een laag vuur en breng zachtjes aan de kook. Ga er vooral niet met je hoofd boven hangen, want het kan spetteren en dat kan brandwonden geven!

Laat de boter op laag vuur zachtjes koken. Er ontstaat een witte schuimlaag op de boter die langzaam aan licht bruin wordt. Zodra deze schuimlaag licht begint te verkleuren kijk je voorzichtig of de boter die er onder zit helder goudkleurig is. Je moet de bodem van je pan kunnen zien. Zodra dit het geval is, is de ghee klaar. Dat is gemiddeld na 45-60 minuten afhankelijk van de hoogte van je vuur.

Schep de resterende schuimlaag van de ghee af en gooi weg. Doe de zeef over een pan die groot genoeg is alle ghee op te vangen en waarop je zeef goed rust. Bekleed de zeef met het kaasdoek. Giet nu voorzichtig de ghee (let op: heet!) door het kaasdoek in de pan. Alle resterende melkresten worden er nu uitgefilterd. Haal de zeef met het kaasdoek van je pan en zet weg. In de pan zit nu een heldere goudgele vloeistof. Dat is de ghee. Schenk deze over in je glazen potten en laat afkoelen. Zodra ze afgekoeld zijn, zet je ze in de koelkast. Daar zal de ghee gaan stollen. Zodra gestold is de ghee klaar voor gebruik. Lekker om in te bakken, om ‘kruidenboter’  mee te maken of om in andere recepten te gebruiken in plaats van roomboter.

Wil jij ontdekken wat gezonde voeding voor jou en je gezondheid kan doen? Vind je het nog niet altijd makkelijk hoe je dat moet doen? Download dan mijn gratis e-book ‘3 tips om met succes je voeding aan te passen’. Dat kun je hier doen.