Groentebrood

1 zoete aardappel (ongeveer 350 gram)

1 courgette (ongeveer 275 gram)

100 gram amandelmeel

50 gram zonnebloempitten

50 gram pompoenpitten

2 el kokosmeel

10 gram psylliumvezels

1 tl zeezout

1/2 tl natriumbicarbonaat

1 tl appelazijn of citroensap

4 grote eieren (biologisch!)

2 el extra vierge kokosolie (gesmolten)

Schil de zoete aardappel en rasp hem heel erg fijn. Dat gaat het makkelijkst met een keukenmachine. Doe de rasp in een grote kom.

Was de courgette, haal het kopje en kontje eraf en schil de courgette ook heel erg fijn. Doe de courgetterasp in een kaasdoek of theedoek, bind de hoeken bij elkaar en knijp boven de gootsteen zoveel mogelijk vocht uit de courgette. Doe de uitgeknepen courgette bij de zoete aardappel en schep dat heel goed door elkaar. Dat gaat met de hand het makkelijkst omdat je dan de courgette beter uit elkaar kunt halen.

Meng de zonnebloem- en pompoenpitten door elkaar heen en houd 2 el van dit mengsel apart. De rest hak je grof en doe je door het aardappel/courgette-mengsel. Voeg daar dan ook het amandelmeel, kokosmeel, psylliumvezels, zout en natriumbicarbonaat aan toe. Schep alles goed om zodat het heel gelijkmatig verdeeld is.

In een aparte kom kluts je de eieren met de azijn of citroensap. Voeg daar de gesmolten kokosolie aan toe en doe het geheel dan bij het groentemengsel. Schep met een spatel alles heel goed door elkaar.

Neem een cakeblik en bekleed die met bakpapier. Doe daar het groentemengsel in en druk het overal goed aan zodat er geen luchtbellen tussen zitten. Bestrijk het brood aan de bovenkant met de achterkant van een lepel, zodat het mooi glad is en bestrooi de achtergehouden zonnebloem- en pompoenpitten er overheen. Druk een beetje aan met de achterkant van de lepel.

Bak in een voorverwarmde oven (180 graden Celcius conventioneel) gaar in ongeveer 40 minuten. Het brood is gaar als een satéprikker er schoon uitkomt als je hem in het midden erin prikt.

Haal uit de oven en laat een minuut of 10 in het blik staan. Verwijder dan het blik en laat het brood op een rekje helemaal afkoelen voor je het bakpapier verwijdert of het brood aansnijdt.

Het is een hartig brood, dus lekker met wat ghee en bijvoorbeeld een zacht gekookt eitje.

Bewaar het brood in de koelkast of vries een gedeelte in.

Wil jij ontdekken wat gezonde voeding voor jou en je gezondheid kan doen? Vind je het nog niet altijd makkelijk hoe je dat moet doen? Download dan mijn gratis e-book ‘3 tips om met succes je voeding aan te passen’. Dat kun je hier doen.