Hele vis uit de oven

1 hele vis naar keuze bijvoorbeeld zeebaars

2 prei

2 rode uien

1 paprika

1 venkel

4 grote tomaten

3 knoflooktenen

1 citroen

verse of gedroogde kruiden naar keuze (bijvoorbeeld: oregano, basilicum, bieslook, dille)

1 el ghee, roomboter of kokosolie

zwarte peper, zeezout en extra vierge olijfolie

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius conventioneel.

Zorg dat je de vis door de visboer laat schoonmaken zodat de schubben eraf zijn en de ingewanden eruit. Spoel de vis van binnen en buiten onder koud stromend water even schoon en dep droog met keukenpapier.

Was de groenten en de citroen en snijd ze in ringen (prei, uien en citroen), grove stukken (paprika en tomaat) en plakken (venkel). Houd de knoflook in de schil en heel. Houd de citroen apart.

Verwarm een platte pan, voeg de bakstof toe en roerbak de uien, prei, paprika en venkel een minuut of 10 tot ze behoorlijk zacht zijn geworden en een mooi kleurtje hebben. Ze hoeven nog niet allemaal gaar te zijn.

Neem een bakblik waar de vis makkelijk in kan liggen en bekleed die met bakpapier. Schep de warme groenten op de bodem en verdeel gelijk over het blik. Voeg de knoflooktenen en de tomaten toe. Bestrooi met een deel (ongeveer 3/4) van de kruiden, peper en zout. En schep goed om.

Meng het andere deel van de kruiden in een apart kommetje met peper, zout en de plakken citroen. Vul de vis met dit mengsel en leg de vis daarna op het bedje van de groenten.

Zet het bakblik in de oven en bak de vis 15 minuten.

Haal het bakblik uit de oven en keer de vis voorzichtig om.

Bak de vis nog 10-15 minuten totdat hij gaar is. De vis is gaar als het vlees mooi wit is en niet meer doorzichtig.

Schep de vis uit het bakblik. Serveer met de groenten en haal de knoflook daarbij uit de schil. De knoflook is nu helemaal zacht geworden en kan door de groenten geroerd worden.

Serveren met een extra groentegerecht en bijvoorbeeld gebakken bakbanaan of roergebakken bloemkoolrijst.

Wil jij ontdekken wat gezonde voeding voor jou en je gezondheid kan doen? Vind je het nog niet altijd makkelijk hoe je dat moet doen? Download dan mijn gratis e-book ‘3 tips om met succes je voeding aan te passen’. Dat kun je hier doen.