Italiaanse broccolirijst

1 middelgrote broccoli

2 kleine rode uien

2 tenen knoflook

1 el ghee, roomboter of extra vierge kokosolie

4 ansjovisfiletjes

6 zongedroogde tomaatjes

1 handje pistachenoten

1 flinke hand verse peterselie (plat of krul)

peper

Als je zongedroogde tomaten gebruikt die niet op olie staan, wel ze dan 15 minuten in kokend water.

Haal de roosjes van de broccoli en snijd die even wat kleiner. Doe ze in je keukenmachine met het S-mes erin en pulseer tot de broccoli de grootte heeft van rijst.

Schil de uien en de knoflook. Snipper de uien en hak de knoflook fijn.

Doe de bakstof in een hapjespan op middelmatig vuur en laat smelten. Voeg dan de uien en de ansjovisfilets toe. Roerbak een paar minuutjes en plet daarbij de ansjovis plat. De bedoeling is dat de ansjovis zo goed als oplost in het bakproces. Het zorgt voor de umami en zoute smaak in het gerecht.

Voeg na een paar minuutjes de knoflook toe en roerbak een minuutje mee voordat je de broccolirijst toevoegt aan het mengsel. Schep goed om en roerbak de ‘rijst’ in ongeveer 15 minuten zacht en gaar. Schep regelmatig om zodat de rijst niet ineens aan je pan gaat zitten. Houd het vuur gematigd en zet het eventueel lager als het toch te hard gaat.

Hak ondertussen de peterselie grof en rooster de pistachenoten in een droge koekenpan. Hak de noten daarna ook grof.

Haal de gewelde tomaatjes uit het water, knijp ze goed uit en snijd ze in kleine reepjes.

Voeg de tomaatjes, de peterselie en de pistachenoten door de broccolirijst en breng op smaak met peper.

Wil jij ontdekken wat gezonde voeding voor jou en je gezondheid kan doen? Vind je het nog niet altijd makkelijk hoe je dat moet doen? Download dan mijn gratis e-book ‘3 tips om met succes je voeding aan te passen’. Dat kun je hier doen.