Kerststol

100 gram amandelmeel

4 biologische eieren, waarvan 1 klein

1/2 biologische citroen (schil en rasp)

2 el hele donkere honing

100 gram roomboter

125 gram (bak)bananenmeel

25 gram kokosbloesemsuiker

50 ml kokosmelk of andere plantaardige melk

75 gram rozijnen

1 tl koekkruiden

1 tl zeezout + een snufje extra

1 mespunt natriumbicarbonaat

Maak eerst de amandelspijs. Dat doe je door het amandelmeel, de rasp van een halve citroen, 2 el honing, een snuf zeezout en het kleine ei heel goed door elkaar te mengen. Dat kan met een vork of lepel of in een mengkom bij je staafmixer. Het wordt een plakkerig deegje. Zet het even apart in de koelkast.

Meng in de mengkom van je keukenmachine (met het S-mes erin) het (bak)bananenmeel, de roomboter (die je in kleine stukjes toevoegt), de kokosbloesemsuiker, koekkruiden, 1 tl zeezout en het mespuntje natriumbicarbonaat. Meng even goed door elkaar. Voeg dan het sap van de 1/2 citroen, de overige 3 eieren en 50 ml kokosmelk toe en meng tot een plakkerig deeg ontstaat. Voeg op het laatst de rozijnen toe en schep die met een spatel goed door het deeg heen, zodat het gelijkmatig verdeeld is.

Neem een cakeblik en bekleed dat met bakpapier. Dat gaat het best als je het eerst nat maakt, tot een prop vormt en die goed uitknijpt.

Vul het cakeblik met 40% van het deeg en strijk dat met de achterkant van een natte lepel zo goed mogelijk uit. De natte lepel voorkomt dat het deeg te erg blijft plakken aan de lepel.

Neem een stukje bakpapier en schep daar de amandelspijs op in de vorm van een worst die iets korter is dan de lengte van je bakblik. Ook hier helpt het om de achterkant van een natte lepel te gebruiken. Rol vervolgens het spijs in het bakpapier tot een mooie rol. Het bakpapier voorkomt dat het gaat plakken.

Leg de rol amandelspijs in het midden op het deeg in je cakeblik en schep het overige deeg er overheen. Verdeel het zo goed mogelijk ook aan de randen, zodat de rol amandelspijs helemaal is ingepakt in het deeg. Strijk met de achterkant van een natte lepel de bovenkant van het deeg een beetje vlak.

Zet de kerststol in een voorverwarmde oven op 175 graden Celsius (conventioneel) en bak 30-35 minuten. Als de bovenkant een mooie kleur heeft en een satéprikker die je erin steekt er schoon uitkomt, dan is de stol gaar. Haal uit de oven en laat even iets afkoelen voor je de kerststol uit het cakeblik haalt. Laat verder afkoelen op een rekje.

Heerlijk met een flinke lik roomboter!

De kerststol bewaar je vervolgens in een luchtdichte doos in de koelkast. Je kunt hem ook goed invriezen.

Wil jij ontdekken wat gezonde voeding voor jou en je gezondheid kan doen? Vind je het nog niet altijd makkelijk hoe je dat moet doen? Download dan mijn gratis e-book ‘3 tips om met succes je voeding aan te passen’. Dat kun je hier doen.