Kip uit de oven

1 hele kip (ongeveer 1.200 gram)

1 el honing

marinade 1:

4 el extra vierge olijfolie

1 el gedroogde tijm

zwarte peper*) en zeezout

marinade 2: niet geschikt als je een autoimmuunziekte hebt

4 el extra vierge olijfolie

1 tl uienpoeder

1 tl gerookte paprikapoeder

1/2 tl kurkuma

1 tl chilipoeder

zeezout

Haal de kip een halfuur tot een uur voordat hij de oven in gaat uit de koelkast zodat hij op kamertemperatuur kan komen.

Verwarm de oven voor op 180 graden (conventioneel).

Meng de ingrediënten voor een van de twee marinades en smeer de kip daar helemaal rondom goed mee in. Leg de kip in een braadslede waarin je een bakpapiertje liggen. Zet de kip in het midden van de verwarmde oven en zet de timer op een 50 minuten. Kijk na die tijd of de kip niet te donker wordt. Dreigt hij dat te doen, leg er dan een vel bakpapier overheen en plaats hem terug in de oven. Zet de timer op 25 minuten.

Haal de kip uit de oven en besprenkel hem met een eetlepel honing. Zet de kip nog 15 minuten terug in de oven, zodat hij een krokant korstje kan krijgen. Daarna is het smullen geblazen.

*) laat achterwege als je een autoimmuunziekte hebt.

Meestal maak ik deze kip op zondagavond. Op die manier kan ik niet alleen die avond lekker smullen van de kip, maar heb ik meteen extra kip om maandag en dinsdag in mijn lunch te verwerken. Lekker en makkelijk.

Wat ook heerlijk is, is om het bak- en kipvet dat in je braadslede ligt na het garen van je kip te gebruiken om de rest van de kip de dag erop in op te warmen. Je plukt dan het kippenvlees van het karkas en warmt dat vlees dan op laag vuur in het vet op. Echt om je vingers bij op te eten!  

Wil jij ontdekken wat gezonde voeding voor jou en je gezondheid kan doen? Vind je het nog niet altijd makkelijk hoe je dat moet doen? Download dan mijn gratis e-book ‘3 tips om met succes je voeding aan te passen’. Dat kun je hier doen.