Kokosijs met chocoladesaus en blauwe bessen

1 bak kokosijs (zelf maken (zie onderaan dit recept) of kant-en-klaar kopen bijvoorbeeld die van Cocostart te koop bij de natuurwinkel)

10 gram pure chocolade (per persoon)

1 el extra vierge kokosolie (per persoon)

1/2 tl honing (per persoon)

1 snuf zeezout

blauwe bessen

Haal het kokosijs op tijd uit de diepvriezer zodat het niet te hard bevroren is en makkelijk schept.

Doe de kokosolie, chocolade, honing en zeezout in een steelpannetje en verwarm op heel laag vuur. Roer goed door tot een homogene saus ontstaat. Dit duurt 2-3 minuutjes.

Ondertussen schep je het ijs in de schaaltjes, spoel je de bessen af en dan kun je het gerechtje al in elkaar zetten.

Doe het ijs in de bakjes, overgiet met de chocoladesaus en garneer met de blauwe bessen.

Wil je het ijs zelf maken en heb je een ijsmachine? Lees dan verder wat je hiervoor nodig hebt en hoe je dit doet.

400 ml kokoscrème (70% vet)

300 ml volvette kokosmelk

2 flinke eetlepels tapiocameel

het sap van 1/2 citroen

1 tl vanillepoeder (dat is iets anders dan vanillesuiker!)

1 tl vanille extract

4 el hele lichtgekleurde of witte honing

Doe de kokoscrème met het vanillepoeder en vanille extract in een pan en breng tegen het kookpunt aan. Blijf wel continu met een garde roeren in het mengsel zodat het niet gaat aanbranden.

Voeg ondertussen in een maatbeker of kom het tapiocameel toe aan de kokosmelk en meng dit – eveneens met een garde – tot het meel volledig is opgelost.

Zodra de kokoscrème tegen het kookpunt aan zit voeg je het kokos-tapioca-mengsel eraan toe en laat je het geheel ongeveer 5 minuten doorkoken en indikken. Blijf de hele tijd met een garde het mengsel doorroeren om aanbranden te voorkomen.

Haal van het vuur af en voeg het sap van een halve citroen en de 4 eetlepels witte (of hele lichtgekleurde) honing toe. Doe het mengsel over een in een lage glazen schaal. Dek deze af met een stukje bakpapier dat precies passend is zodat het rechtstreeks op het ijsmengsel ligt. Hiermee voorkom je dat er tijdens het afkoelen ‘een vel’ wordt gevormd op je mengsel. Zet in de koelkast voor ongeveer 90 minuten of tot door en door gekoeld.

Doe het mengsel dan over in je ijsmachine en laat deze 30 tot 45 minuten draaien. Doe het ijs over in een diepvriesbak en laat het nog 12 uur uitharden in de diepvriezer.

Wil jij ontdekken wat gezonde voeding voor jou en je gezondheid kan doen? Vind je het nog niet altijd makkelijk hoe je dat moet doen? Download dan mijn gratis e-book ‘3 tips om met succes je voeding aan te passen’. Dat kun je hier doen.