Kokosyoghurt
1 liter kokoscream (of kokosmelk – ik gebruik Aroy-D)
2 el tapiocameel
2 zakjes probiotica (6 gram)
Doe de kokoscream in een steelpan. Haal er vier eetlepels uit, doe deze in een schaaltje en los hierin het tapiocameel op. Verwarm de kokoscream in het steelpannetje zachtjes tot tegen het kookpunt. Roer regelmatig met een garde om te voorkomen dat hij aanbrandt. Zodra het kookpunt is bereikt, voeg je het opgeloste tapiocameel toe. Laat het geheel, onder voortdurend roeren met een garde, tegen de kook aan blijven en indikken. Na ongeveer 5 minuten is de kokoscream voldoende ingedikt. Doe het vuur onder de pan uit en laat het mengsel afkoelen tot ongeveer 37 graden. Blijf regelmatig roeren met de garde om te voorkomen dat er een vel op je kokoscream komt.
Zodra de kokoscream is afgekoeld naar 37 graden (je kunt een kookthermometer gebruiken of een druppel kokoscream op de binnenkant van je pols laten vallen om te voelen of de temperatuur goed is), klop je er met de garde 2 zakjes probiotica goed doorheen. Breng daarna je mengsel over in gesteriliseerde glazen potjes die je goed kunt afsluiten. Plaats je yoghurt (in wording) 24 uur in een voedseldroger op maximaal 40 graden of onder een dikke handdoek op een warme plek in huis. Uiteraard kun je ook een yoghurtmaker gebruiken. Volg dan de aanwijzingen van de machine op. De bedoeling is dat de probiotica zich gaat voortplanten en een zachte zure smaak aan je kokoscream geeft waardoor het yoghurt wordt. Om dit te kunnen doen heb je een constante temperatuur van ongeveer 37-40 graden nodig.
Na 24 uur haal je de kokosyoghurt uit de voedseldroger, yoghurtmaker of andere warme plek. Open de potjes en schep de yoghurt heel goed door elkaar. De yoghurt is dan waarschijnlijk erg dun. Dat komt later vanzelf goed. Ook kun je bovenop de yoghurt een laagje probiotica zien zitten (dat lijkt een beetje op de buitenkant van schimmelkaas). Dat geeft niets. Als de yoghurt goed ruikt (licht zurig), dan is hij goed en schep je dat laagje goed door je yoghurt heen. Sluit de potjes en zet ze minimaal 8 uur voor gebruik in de koelkast.
Bij openen kan de yoghurt behoorlijk stevig zijn. Laat hem iets op kamertemperatuur komen en schep hem dan goed door elkaar voor je hem gaat opeten.
In de koelkast is de yoghurt zeker 5 dagen houdbaar.
Wil jij ontdekken wat gezonde voeding voor jou en je gezondheid kan doen? Vind je het nog niet altijd makkelijk hoe je dat moet doen? Download dan mijn gratis e-book ‘3 tips om met succes je voeding aan te passen’. Dat kun je hier doen.