Lijnzaadbrood

175 gram lijnzaad

50 gram zonnebloempitten

10 gram psylliumvezels

1/4 tl zeezout

1/4 tl natriumbicarbonaat

1 tl appelazijn

4 grote biologische eieren (of 5 kleintjes)

50 ml water

Verwarm de oven voor op 200 graden (conventioneel).

Maal de lijnzaad in het molentje van je staafmixer met het S-blad erin zo fijn mogelijk. Je zult geen meel krijgen, maar wel heel fijn gemalen lijnzaad met soms nog heel lijnzaad er tussen. Dat is prima. Als je het fijner gemalen wilt hebben, zul je een koffiemolen of graanmolen moeten gebruiken.

Doe het gemalen lijnzaad in een grote kom.

Maal vervolgens in hetzelfde molentje de zonnebloempitten fijn. Voeg deze toe aan het gemalen lijnzaad.

Voeg de overige droge ingrediënten toe aan het ‘meel’.

In een aparte diepe kom breng je de natte ingrediënten samen en die mix je luchtig met een klopper.

Schenk het eiermengsel bij het ‘meel’-mengsel en schep het met een lepel zodanig goed om dat er een homogene massa ontstaat. Het deeg zal nog erg dun zijn. Dat is prima. Laat het 5 minuten rusten. De psylliumvezels zullen een groot deel van het vocht opnemen.

Bekleed een glazen cake-schaal met bakpapier en schep het deeg hierin. Verdeel het gelijkmatig over de schaal.

Bak het brood in de inmiddels warme oven voor ongeveer 20-25 minuten. Het brood is gaar als een satéprikker droog uit het brood komt nadat je hem erin hebt gestoken.

Haal het brood uit de oven en laat het op een rek (zodat er lucht onderdoor kan) afkoelen. Zodra het afgekoeld is, kun je het aansnijden.

Bewaar het brood buiten de koelkast in een luchtdichte doos maximaal ongeveer een dag of 5. Je kunt het ook invriezen.

De zonnebloempitten geven in het brood groene spikkeltjes. Als je dit nu raar vindt, dan kun je de pitten vervangen door een notenmeel, maar dan wordt het brood wel wat zwaarder verteerbaar.

Wil jij ontdekken wat gezonde voeding voor jou en je gezondheid kan doen? Vind je het nog niet altijd makkelijk hoe je dat moet doen? Download dan mijn gratis e-book ‘3 tips om met succes je voeding aan te passen’. Dat kun je hier doen.