Mayonaise

3 biologische eieren (alleen de dooiers; de eiwitten worden niet gebruikt in dit recept)

1 el dijon mosterd

1 tl biologische appelazijn

2 tl vers limoensap

1 el wei (optioneel)

1 el honing (vloeibaar)

snufje zeezout

125 ml avocado olie

150 ml extra vierge olijfolie

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn, anders is de kans groot dat de mayonaise mislukt.

Doe alle ingrediënten met uitzondering van de honing in een steriele glazen pot, waarbij je begint met de eierdooiers en daarna de rest toevoegt.

Zet een staafmixer in de pot (op de bodem) en start deze op middelhoge snelheid. Draai kalm aan rondjes in de pot met de mixer tot er mayonaise ontstaat. Op dat moment trek je de staafmixer langzaam aan naar boven en laat je ook daar mayonaise ontstaan. Ga zo door tot de hele pot vol is met mayonaise. Haal de staafmixer dan uit de pot.

Voeg de honing toe en klop deze met een lepel helemaal door de mayonaise.

Als je wei hebt gebruikt, zet de pot dan afgesloten onder een theedoek op kamertemperatuur en laat de mayonaise 7 – 8 uur fermenteren. Daarna plaats je de pot in de koelkast.

Als je geen wei hebt gebruikt, is de mayonaise in de koelkast ongeveer 5 dagen houdbaar. Met wei is dat ongeveer 3 weken.

Wil jij ontdekken wat gezonde voeding voor jou en je gezondheid kan doen? Vind je het nog niet altijd makkelijk hoe je dat moet doen? Download dan mijn gratis e-book ‘3 tips om met succes je voeding aan te passen’. Dat kun je hier doen.