Mexican feast

Voor de kip

2 kipfilets

1 tl cajunkruiden

1 el olijfolie

1 el ghee, roomboter, kokosolie of olijfolie

Voor de garnering

1 grote krop little gem sla of een kleine krop ijsbergsla

1 rode paprika

1/2 rode ui

4 ‘Primal Tex Mex tortilla’s’ (recept van Mark Sisson te vinden op www.marksdailyapple.com)

Voor de Mexicaanse bloemkoolrijst

1 kleine bloemkool (375 gram bloemkoolroosjes)

1 ui

1 flinke teen knoflook

1 mespunt chilipeper

1 flinke tl komijn

1 flinke tl oregano

1 el tomatenpuree

1 tl paprikapoeder

1 limoen

een flinke bos verse koriander

zeezout en zwarte peper

1 el ghee, roomboter, kokosolie of olijfolie

Om het geheel af te maken

1 zakje naturel chips gebakken in olijfolie

1 portie Mexicaanse tomatensalsa

1 portie guacemole

Dit recept vraagt wat voorbereiding vooraf. Lees het recept eerst helemaal door, zodat je het makkelijker kunt inplannen.

Meng de cajunkruiden met 1 el olijfolie en wrijf daarmee de kipfilets in. Laat marineren voor minimaal 6 uur.

Maak de tomatensalsa en laat afkoelen.

Maak de guacemole en zet afgekoeld in de koelkast.

Snijd de sla in dunne reepjes (en doe ze in een leuke kom). Was de paprika schoon, haal de zaadlijsten eruit en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes (doe in een schaaltje). Schil en snipper de rode ui in dunne reepjes (doe in een schaaltje). Hak de koriander grof en bewaar deels voor op tafel en deels om later bij de Mexicaanse bloemkoolrijst te doen.

Om de Mexicaanse bloemkoolrijst te maken doe je het volgende. Doe de bloemkoolroosjes in een foodprocessor en pulseer tot er rijstachtige korrels bloemkool ontstaat. Pel en snipper een ui fijn; pel en hak de knoflook fijn.

Maak nu de tortilla’s en houd deze in een oven op 40 graden warm tussen twee borden (net als je moeder vroeger waarschijnlijk met de pannenkoeken deed).

Doe de bakstof in een grote hapjespan (waarvoor je een deksel hebt) en fruit de ui en knoflook aan tot de ui licht glazig wordt. Voeg dan de chilipoeder, komijn, oregano en paprikapoeder toe. Bak een minuutje op laag vuur. Doe dan de tomatenpuree in de pan en bak ook een minuutje mee. Voeg de bloemkoolrijst toe en schep goed om. Doe de deksel schuin op de pan en laat de bloemkoolrijst langzaam garen. Schep regelmatig om en let op dat hij kan aanbranden. Houd het vuur laag. De bloemkoolrijst is na ongeveer 10 minuten gaar.

Ondertussen bak je de kipfilets in een beetje bakstof gaar en pluk je het vlees daarna met twee vorken uit elkaar. Doe het vlees in een schaal.

Zodra de bloemkoolrijst gaar is, haal je de pan van het vuur en voeg je naar smaak de rasp en het sap van een halve limoen, de koriander en zeezout toe. Ook de bloemkoolrijst doe je in een mooie schaal.

Doe wat chips in een schaaltje en zet dat ook op tafel.

Een van de leuke dingen van een Mexicaanse maaltijd is voor mij dat je op je bord de maaltijd gaat samenstellen. Zet daarom alle schaaltjes op tafel en laat iedereen op zijn bord zelf de tortilla’s beleggen met de kip, tomatensalsa, guacemole en de salade. De bloemkoolrijst en de chips serveer je er apart bij.

Wil jij ontdekken wat gezonde voeding voor jou en je gezondheid kan doen? Vind je het nog niet altijd makkelijk hoe je dat moet doen? Download dan mijn gratis e-book ‘3 tips om met succes je voeding aan te passen’. Dat kun je hier doen.