Nasi zonder rijst

1 knolselderij (gemiddeld van grootte)

1 prei

1 grote ui

2 tenen knoflook

1 rode puntpaprika

1/2 zakje nasi kruiden (ik gebruik de nasi kruiden van het kruidenrijk)

1 mespunt sambal

1 rijpe avocado

2 el tahin

2 biologische hamburgers (of kip als je dat liever hebt)

2 eieren

2 el kokosmelk of water

1 tl uienpoeder

2-3 el ghee, roomboter of kokosolie

peper en zout

Doe de nasikruiden in een schaaltje en giet er net zoveel kokend water op dat ze net onder staan. Zet apart om te wellen.

Schil de knolselderij en snijd hem in grove stukken. Doe de stukken in je keukenmachine en pulseer met het mes met het S-blad erin tot de knolselderij de grootte heeft van rijst.

Schil de ui en knoflook en snipper ze fijn. Haal het groen en het buitenste blad van de prei, was de prei goed onder stromend water en snijd de prei in kleine halve ringetjes. Was de rode paprika, snijd hem door midden en verwijder de zaadlijsten. Snijd de paprika in dunne reepjes.

Doe in een middelgrote hapjespan 1 el bakstof en laat op middelhoog vuur smelten. Voeg de ui toe en laat een paar minuten zachtjes smoren (zet het vuur iets lager). Voeg dan de prei en de paprika toe en bak zachtjes een paar minuten mee. Voeg dan de knoflook en een mespuntje sambal toe en bak 1 minuutje mee. Dan kan de knolselderij-rijst in de pan en schep je alles goed om. Laat op een laag vuurtje met de deksel half op de pan zachtjes gaar worden. Schep regelmatig om. Na ongeveer 10 minuten voeg je de gewelde nasikruiden toe. Blijf regelmatig omscheppen tot de knolselderij-nasi gaar is.

Ondertussen doe je de eieren, kokosmelk, uienpoeder en peper en zout in een kom en klop je dit tot een homogene massa. Doe een eetlepel bakstof in een andere pan en bak op laag vuur een omelet van je ei. Zorg dat je pan groot genoeg is zodat je een dunne omelet hebt. Keer de omelet om als de bovenkant droog is. Als de omelet klaar is doe je hem op een bord en laat hem iets afkoelen.

Schil de avocado en snijd in plakjes.

Bak de hamburgers in de laatste eetlepel bakstof.

Rol de omelet op en snijd in dunne reepjes. Doe de nasi op een bord en garneer met de omelet reepjes, de avocado en de hamburger. Schep er op het laatst een flinke eetlepel tahin op.

Heb je liever bloemkoolrijst, dan kan dat natuurlijk ook. Ik wil met dit recept alleen laten zien dat je in plaats van bloemkool ook knolselderij als rijst kunt gebruiken.

Wil jij ontdekken wat gezonde voeding voor jou en je gezondheid kan doen? Vind je het nog niet altijd makkelijk hoe je dat moet doen? Download dan mijn gratis e-book ‘3 tips om met succes je voeding aan te passen’. Dat kun je hier doen.