Ontbijt frittata
500 gram zoete aardappel
1 flinke courgette
1 rode paprika
2 rode uien
2 tenen knoflook
8 eieren
een hele flinke scheut graan- en sojavrije plantaardige melk (kokosmelk, amandelmelk, cashewmelk)
1 tl gedroogde basilicum
1 tl gedroogde oregano
1 tl gedroogde tijm
een flinke hand verse kruiden (bijvoorbeeld peterselie of bieslook)
1 el roomboter, ghee of kokosolie
vers gemalen peper en zeezout
Verwarm de oven voor op 200 graden conventioneel.
Schil de zoete aardappels (Als je ze biologisch hebt, dan mag je de schil eraan laten. Was ze dan wel goed onder stromend water.) en snijd ze in kleine blokjes. Stoom ze in een stoommandje in ongeveer 10 minuten gaar. Check na 5 minuten hoever ze zijn. Het is fijn als ze nog een beetje ‘beet’ hebben omdat ze nog een tijdje de oven in gaan.
Was de courgette en paprika en snijd het vruchtvlees in hapklare reepjes/blokjes. Schil de ui en de knoflook. Snijd de ui in halve reepjes en snipper de knoflook fijn.
Doe de bakstof in een brede hapjespan en voeg de uien toe. Laat een paar minuten zachtjes bakken op middelmatig vuur en voeg dan de andere groenten toe. Breng op smaak met de gedroogde kruiden, peper en zeezout. Roerbak de groenten tot ze zo goed als gaar zijn. Voeg dan de knoflook toe en bak nog 2 minuutjes op laag vuur mee.
Doe de eieren, de plantaardige melk, peper, zout in een mengkom en kluts tot een luchtig mengsel. Voeg de verse kruiden toe, die je van te voren hebt gesnipperd.
Schep de zoete aardappel door het groentemengsel heen en doe het geheel in een grote ovenschaal. Schenk er het eimengsel overheen en zorg dat het zo goed mogelijk over alle groenten is verdeeld. Het eimengsel moet alle groenten immers bij elkaar gaan houden in de frittata.
Bak in het midden van je oven in ongeveer 30 minuten gaar. Elke oven is anders, dus kijk even of het wat langer nodig heeft. Het eimengsel moet overal goed gestold zijn.
Je kunt met dit gerecht eindeloos variëren. Zelf neem ik vaak allerlei groenten die ik over heb en op moeten. Ook met de kruiden kun je natuurlijk experimenteren. Ik ben nu voor de Italiaanse kruiden gegaan, maar je kunt er ook een Mexicaanse variant van maken. Dan neem je paprikapoeder, komijn, curcuma en gedroogde oregano. Als vers kruid gebruik je dan koriander.
Je kunt dit gerecht ook als een makkelijke avondmaaltijd maken. Serveer er dan nog een frisse tomatensalade bij en bijvoorbeeld een stukje vis. Wat je over hebt, eet je dan de ochtend erop als ontbijt.
Wil jij ontdekken wat gezonde voeding voor jou en je gezondheid kan doen? Vind je het nog niet altijd makkelijk hoe je dat moet doen? Download dan mijn gratis e-book ‘3 tips om met succes je voeding aan te passen’. Dat kun je hier doen.