Paksoisalade met rode biet en makreel

1 paksoi

2 rode bieten

1 rijpe avocado

150 gram gestoomde makreel

2 eieren

1 komkommer

2 el balsamicoazijn (minimaal 12 jaar gerijpt)

1 el honing

1 tl gedroogde basilicum

zwarte peper, zeezout en extra vierge olijfolie

Snijd de paksoi in dunne reepjes, zowel het blad als de stengels. Was ze in koud water goed schoon en droog ze in een sladroger.

Schil de rode bieten en snijd ze in kleine blokjes. Stoom (of kook) ze in weinig water in ongeveer 20 minuten gaar. Maak terwijl de rode bieten aan het stomen (of koken) zijn de dressing door de balsamicoazijn, honing, basilicum, peper, zout en extra vierge olijfolie te mengen. Houd er bij de hoeveelheid extra vierge olijfolie rekening mee dat de dressing deels wordt opgenomen door de bieten en deels nog over je salade gaat. Dus begin met 6 eetlepels en kijk dan hoeveel dressing je hebt.

Zodra de bieten gaar zijn, haal je ze uit de stoommand (of giet je ze af als je ze gekookt hebt) en voeg je ze bij de dressing. Schep goed om en laat een beetje afkoelen. De dressing zal rood gaan verkleuren door de bieten.

Snijd ondertussen de komkommer in de lengte door en haal de zaadlijsten eruit. Snijd de komkommer in kleine halve maantjes. Halveer de avocado en verwijder de pit en schil. Snijd de avocado in dunne plakken (of blokjes als je dat liever hebt).

Maak de makreel schoon en verdeel die in stukken.

Kook de eieren zacht in gekookt water (ongeveer 5-6 minuten afhankelijk van de grootte van je eieren).

Nu kun je de salade gaan opmaken. Leg de paksoi op het bord en voeg daarover heen de komkommer, de bieten (zonder de dressing!), de avocado, de makreel en de eieren. Breng op smaak met zeezout en peper. Voeg er dan de dressing overheen. Heb je toch te weinig dressing over? Doe dan wat extra vierge olijfolie over je salade.

Wil jij ontdekken wat gezonde voeding voor jou en je gezondheid kan doen? Vind je het nog niet altijd makkelijk hoe je dat moet doen? Download dan mijn gratis e-book ‘3 tips om met succes je voeding aan te passen’. Dat kun je hier doen.