Pizza met spinazie en ei

2 groene bakbananen

2 el ghee, roomboter of kokosolie (en wat extra om te bakken)

250 gram kleine trostomaatjes

1 middelgrote gele ui

1 tl gedroogde basilicum

300 gram (wilde) spinazie

125 gram serranoham (of gerookte wilde zalm)

2 eieren

2 el edelgistvlokken (optioneel)

zwarte peper en zeezout

Verwarm de (conventionele) oven voor op 175 graden Celsius.

Schil de bakbananen en snijd ze in plakjes. Doe de plakjes samen met 2 el ghee, roomboter of kokosolie en een flinke snuf zeezout in een keukenmachine met het S-blad. Maal net zolang tot je een fijn samenhangend deeg hebt. Je zult misschien een paar keer de randen van de mengkom moeten afschrapen om alles bij elkaar te houden. Het deeg moet plakkerig zijn en is licht korrelig. Er mogen geen grote stukken bakbanaan meer in zitten.

Doe het deeg op een stuk bakpapier en verdeel het tot een mooi, dikke cirkel. Leg er een ander vel bakpapier bovenop en rol het deeg voorzichtig uit tot een pizza van een halve centimeter dik. Haal het bovenste vel bakpapier eraf (bewaar dit voor het omkeren van de pizza) en leg de pizza op het onderste vel bakpapier op de bakplaat. Bak de pizza 20 minuten en draai hem dan voorzichtig om. Dat lukt het beste door het andere vel bakpapier er overheen te leggen en de pizzabodem dan tussen je handen te nemen (ovenhandschoenen aan!) en om te keren. Bak de bodem aan deze kant dan nog 15 minuten.

Terwijl de pizzabodem in de oven zit, begin je aan het maken van de tomatensaus voor op de pizza. Daarvoor snipper je de ui en bakt die op heel laag vuur met een beetje ghee, roomboter of kokosolie gedurende 10 minuten tot de ui mooi glazig is en lichtbruin begint te verkleuren. Door de ui op die manier langzaam te garen wordt hij wat zoeter en dat is lekker in een de tomatensaus. Na 10 minuten voeg je de inmiddels gewassen en gehalveerde tomaatjes en de gedroogde basilicum toe. Breng op smaak met peper en zout. Houd het vuur laag en zet een deksel half op de pan. Smoor de tomaten helemaal gaar en druk ze ook kapot zodat een mooie, grove tomatensaus ontstaat. Roer regelmatig om te voorkomen dat je saus aan de pan gaat zitten.

Ondertussen maak je de spinazie schoon en snijd je die eventueel in grove repen. Roerbak de spinazie in wat ghee, boter of kokosolie tot hij gaar is en geslonken. Breng op smaak met peper en zout.

Haal de gare pizzabodem (met plaat en al) uit de oven en verhoog de oventemperatuur naar 200 graden Celsius.

Bestrijk de bodem van de pizza met de tomatensaus. Voeg daarna een laag toe van de spinazie en maak in het midden van deze vulling twee kuiltjes waarin je straks de rauwe eieren kunt doen (en deze niet meteen van je pizza aflopen). Omcirkel de kuiltjes met de serranoham of de gerookte zalm. Op het laatst voeg je in elk kuiltje een rauw ei toe.

Plaats de pizza terug in de oven en laat de eieren garen. Dat duurt ongeveer 8-12 minuten. Daarna is de pizza klaar om te serveren. Bestrooi hem eventueel met edelgistvlokken voor een wat kaasachtige smaak.

De bodem van deze pizza is bedacht door Marjolijn Jansen van Oerspronkelijk en vind je hier

Wil jij ontdekken wat gezonde voeding voor jou en je gezondheid kan doen? Vind je het nog niet altijd makkelijk hoe je dat moet doen? Download dan mijn gratis e-book ‘3 tips om met succes je voeding aan te passen’. Dat kun je hier doen.