Pompoenfocaccia

180 gram pompoenpuree*

60 gram kokosmeel

10 gram psylliumvezels

1/2 tl zeezout

1/2 tl natriumbicarbonaat

4 biologische eieren

1 el appelazijn

100 ml warm water

extra: zeezout en rozemarijn

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius (conventionele oven).

Meng de droge ingrediënten in een grote kom. Voeg de pompoenpuree toe en meng goed.

Kluts in een andere schaal de eieren met de appelazijn luchtig. Voeg dit mengsel toe een het pompoenmengsel en zet met een lepel goed door elkaar zodat alles heel goed gemengd is. Voeg daarna beetje bij beetje het warme water toe en meng dit goed. Het water moet volledig worden opgenomen door het deeg. Nadat alle water is opgenomen, laat je het deeg 5 minuten rusten. Het deeg is en blijft wat lobbig, maar mag zeker niet vloeibaar zijn. Blijft het deeg ook na 5 minuten rusten nog wat nat, voeg dan een klein beetje kokosmeel toe, meng dat goed en laat weer 5 minuten rusten. Kokosmeel neemt veel vocht op.

Zodra het deeg voldoende gerust heeft, dan schep je het op een bakplaat voorzien van een vel bakpapier. Vorm er met de achterkant van je lepel een focaccia achtige vorm en dikte van (ongeveer 1,5 cm). Het is belangrijk dat het deeg na verdeling op de bakplaat gelijkmatig van dikte is. Dit zorgt voor een mooie garing van je ‘brood’.

Bestrooi het brood met wat zeezout en fijn gehakte verse rozemarijn.

Bak het in de oven in ongeveer 25-30 minuutjes gaar. Kijk na 25 minuten of een cocktailprikker er schoon uitkomt als je die erin prikt.

Laat het brood op een rooster afkoelen. Het is daarna in de koelkast zeker 3 dagen houdbaar.

Mocht je nu niet zo’n fan zijn van pompoen, dan kun je dit brood ook maken met 180 gram bloemkoolpuree. Daar wordt de smaak iets neutraler van.

*) Pompoenpuree maak je heel eenvoudig zelf. Halveer een pompoen en haal de pitten eruit. Leg de uitgeholde pompoenhelften met het snijvlak naar beneden in een bakblik. Giet er zoveel water bij dat er ongeveer 1 cm water in het bakblik staat. Gaar de pompoen in een voorverwarmde oven op 200 graden. Afhankelijk van de grootte van de pompoen heb je daar 30 – 45 minuten voor nodig. Zodra je er makkelijk met een vork in kunt prikken is hij gaar. Haal uit de oven en uit het water. Laat afkoelen en haal dan het vruchtvlees uit de schil en pureer met een keukenmachine of staafmixer. De pompoenpuree is goed in te vriezen in bijvoorbeeld porties van 180 gram zodat je precies kunt pakken wat je nodig hebt.

Wil jij ontdekken wat gezonde voeding voor jou en je gezondheid kan doen? Vind je het nog niet altijd makkelijk hoe je dat moet doen? Download dan mijn gratis e-book ‘3 tips om met succes je voeding aan te passen’. Dat kun je hier doen.