Rabarbercrumble

Voor de rabarber

2 stengels rabarber

1 hele rijpe peer

2 el kokosbloesemsuiker

1 tl kaneel

2 el water

1 tl tapiocameel + 1 el water

Voor de crumble

1 rijpe banaan

1 el ghee, roomboter of kokosolie

1 ei

1 tl koekkruiden

1 el ahornsiroop

1 snuf zeezout

2 el amandelmeel

40 gram gehakte walnoten

Verwarm de oven voor op 175 graden Celcius (conventioneel) en zet 4 kleine ovenvaste schaaltjes klaar.

Maak de rabarber schoon. Dit doe je door de bovenkant en onderkant van de steel te verwijderen en vanaf beide kanten de stengel te schillen. Hiervoor zet je je mes aan de bovenkant van de stengel en trekt er over de hele lengte van de stengel een hele dunne sliert (ongeveer 1 mm) vanaf. Dit gaat vanzelf als je een kleine inkeping bovenin de stengel maakt en dan de schil eraf trekt zoals je met een sinaasappel zou doen. Schil op deze manier de hele stengel, zowel benaderd vanaf de bovenkant als ook vanaf de onderkant.

Snijd de stengsels in kleine reepjes van 1,5 cm dikte en doe deze in een pan met een dikke bodem.

Was de peer schoon, snijd hem in 4 partjes en haal het klokhuis eruit. Snijd de peer eveneens in dunne repen van ongeveer 1,5 cm dik. Voeg ze bij de rabarber in de pan. Doe hier de kokosbloesemsuiker, kaneel en 2 eetlepels koud water bij. Zet op een laag vuur en doe de deksel schuin op de pan, zodat het vocht kan verdampen. Roer regelmatig en laat de rabarber en peer op deze manier in ongeveer 10 minuten tot een zachte compote pruttelen.

Meng dan in een apart schaaltje het tapiocameel met de 2 eetlepels water tot een papje. Voeg dat bij het pruttelende rabarbermengsel en meng heel goed door elkaar. Laat het mengsel al roerend in 2 minuten indikken. Zet het vuur uit.

Meng in een andere schaal alle ingrediënten voor de crumble, behalve de walnoten, goed door elkaar. Prak de banaan daarbij fijn. Er ontstaat een wat dikkig en grof mengsel. Meng er de gehakte walnoten doorheen.

Schep het rabarbermengsel nu in de ovenvaste schaaltjes en schep er met een grote lepel de crumble over. Zet in de voorverwarmde oven voor ongeveer 30 minuten. Het is klaar als de crumble goed vast is geworden en een mooie kleur heeft. Eventueel geef je de crumble nog een paar minuten langer.

Lauwwarm of volledig afgekoeld (de volgende dag) is het het lekkerst.

Wil jij ontdekken wat gezonde voeding voor jou en je gezondheid kan doen? Vind je het nog niet altijd makkelijk hoe je dat moet doen? Download dan mijn gratis e-book ‘3 tips om met succes je voeding aan te passen’. Dat kun je hier doen.