Rabarbertaart

5 grote stengels rabarber

1 grote appel

4 eieren

100 gram amandelmeel

100 gram kokosrasp (klapper)

1 citroen

75 gram gehakte walnoten

1 rijpe banaan

50 gram roomboter, ghee of kokosolie

4 el kokosbloesemsuiker

1 tl kaneel

1 tl koekkruiden

2 tl arrowrootpoeder of tapiocameel

zeezout

Begin met de oven voor te verwarmen op 175 graden hetelucht. Let op: zodra de taart straks 25 minuten in de oven heeft gestaan, moet je de oven omschakelen naar conventioneel.

Snijd de uiterste uiteinden van de stengels rabarber en schil de stengels door aan de boven- en onderkant met een mes een dun schilletje vast te pakken en er dan over de lengte van de steel af te pellen. Er komen zo lange, dunne slierten rabarber af. Die gooi je weg. Ze zijn te vezelrijk en niet lekker.

Snijd de op deze manier schoongemaakte rabarber in centimeter dunne repen en doe ze in een grote pan met een deksel.

Was de appel en snijd hem in kleine blokjes, waarbij je het klokhuis verwijdert. Voeg de appelstukjes bij de rabarber in de pan. Voeg 2 el kokosbloesemsuiker, 1 tl kaneel, een snuf zeezout en een eetlepel water toe en schep goed om.

Zet de pan op een heel laag vuur en doe de deksel erop. Laat zachtjes gaar worden. Roer er regelmatig doorheen. Na een tijdje (ongeveer 10 minuten) wordt het een natte moesachtige substantie. Haal dan de deksel van de pan en laat nog een paar minuutjes zachtjes door pruttelen tot de rabarber en de appel voldoende zacht zijn, maar nog niet allemaal uit elkaar zijn gevallen.

Meng nu de arrowrootpoeder of tapiocameel met een eetlepel water en los goed op. Voeg eventueel een heel klein beetje extra water toe als het te weinig is. Voeg het papje toe aan je rabarber-appel-moes en meng meteen heel goed door. Laat 2 minuten doorkoken en haal van het vuur af.

Laat de roomboter, ghee of kokosolie in een schaaltje smelten in de oven. Haal eruit en zet apart.

Prak de banaan in een grote mengkom, voeg de amandelmeel, kokosrasp, de rasp van de citroen, 2 el kokosbloesemsuiker, 1 tl koekkruiden en een snufje zeezout er doorheen en meng met een vork tot er een kruimelig deeg ontstaat. Voeg dan de gesmolten boter, ghee of kokosolie toe en meng door elkaar.

Hak de noten grof en voeg toe aan het deeg.

Klop in een andere mengkom de 4 eieren samen met het sap van de citroen luchtig en voeg toe aan je deeg. Meng met de vork heel goed door elkaar.

Schep nu eerst je rabarber-appel-moes in een grote glazen ovenschaal of in een grote (25 cm) ronde taartvorm. Verdeel gelijkmatig.

Schep nu beetje bij beetje het beslag voorzichtig over de moes. Verdeel het zo goed mogelijk over de hele breedte, zodat er overal een dun laagje deeg over de moes ligt. Dat is een beetje lastig, daarom schep je het deeg er met kleine beetjes steeds op een andere plek op, zodat je het makkelijker kunt verdelen.

Zet de schaal in de oven en zet de timer op 25 minuten.

Na 25 minuten zet je de heteluchtoven terug naar conventioneel. De temperatuur blijft hetzelfde. Maar omdat de hetelucht er nu af is, is de temperatuur voor de taart toch iets lager. Laat de taart nog 20 minuten verder garen.

Haal uit de oven en laat eerst wat afkoelen.

Deze taart heeft het deeg aan de bovenkant zitten en het natte gedeelte onderop. Dat heeft gevolgen voor het opscheppen. Maak de stukjes die je uitserveert dus niet te groot, zodat het nog netjes op het bord te krijgen is.

Veel mensen vinden rabarber veel te zuur en gebruiken daarom veel meer suiker bij het bereiden ervan, dan ik in dit recept doe. Suiker, ook kokosbloesemsuiker, heeft veel nadelige gevolgen in het lichaam. Je zult de vulling van deze taart daarom waarschijnlijk een beetje zuur vinden, maar in combinatie met het zoetere deeg is het heel lekker. De taart is bedoeld als dessert gerecht. Hij bevalt veel vezels, dus een klein stukje volstaat en vindt je buik waarschijnlijk ook het lekkerst ;-).

Wil jij ontdekken wat gezonde voeding voor jou en je gezondheid kan doen? Vind je het nog niet altijd makkelijk hoe je dat moet doen? Download dan mijn gratis e-book ‘3 tips om met succes je voeding aan te passen’. Dat kun je hier doen.