Rode kool met appel

1 middelgrote rode kool

2 grote gele uien

1 appel (soort naar keuze)

1 teen knoflook

1 el kaneel

1 el lang gerijpte balsamicoazijn (optioneel)

1 el ghee, roomboter of kokosolie*)

50 ml water

zwarte peper**) en zeezout 

Halveer en schil de uien. Haal het bovenste en onderste deel eraf en snijd ze in grove stukken. Doe deze stukken in de keukenmachine met het mes (S-blad) erin en pulseer tot je mooie fijne snippers ui hebt.

Neem een grote pan (met deksel) en verwarm daarin de bakstof. Voeg de uien toe en laat deze op een zacht vuurtje 8-10 minuten smoren (zonder deksel). Roer regelmatig even door de uien. De uien worden lekker zoet als je ze langer op laag vuur smoort en dat geeft extra zoetigheid aan je gerecht, zonder suiker toe te voegen. Snipper terwijl de uien smoren de knoflookteen fijn en voeg deze in de laatste minuut toe aan de uien.

Terwijl de uien smoren kun je ook de rode kool schoonmaken. Haal daarvoor eventuele lelijke bladeren eraf, snijd de kool in vier kwarten en verwijder de stronk. Snijd de kwarten vervolgens in grove stukken en doe deze in de keukenmachine. Pulseer tot je fijn gesnipperde rode kool hebt.

Zodra de uien gesmoord zijn, voeg je de rode kool toe. Schep goed om en doe de deksel op de pan. Zorg dat het vuur laag staat!

Als laatste was je de appel en verwijder je het klokhuis. Ook de appel doe je in grove stukken in de keukenmachine en pulseer je om te snipperen. Voeg de gesnipperde appel, de kaneel en eventueel de balsamicoazijn toe aan het rode koolmengsel. Schep goed door, zet het vuur laag en doe de deksel op de pan.

Laat de rode kool langzaam garen in ongeveer 45-60 minuten. Roer elke 10 minuten en controleer of het mengsel niet aan de pan gaat zitten. Zodra dit lijkt te gebeuren, voeg je 50 ml water toe. Goed roeren en vanaf dat moment iets vaker controleren of de kool niet aan de pan gaat zitten. Zo ja, een heel klein beetje extra water toevoegen.

Na 45 minuten proef je kool op gaarheid. Zelf eet ik hem graag een beetje beetgaar, maar als je hem zachter wilt hebben, dan geef je hem nog 15 minuutjes. Breng op smaak met zwarte peper en zeezout.

Ik gebruik geen suiker in dit recept. De zoetigheid komt van de langzaam gesmoorde uien, de appel en de lang gerijpte balsamicoazijn.

Lekker met een stukje kip en bijvoorbeeld  in de oven gegrilde stukjes pompoen.

*) Als je een autoimmuunziekte hebt, gebruik dan alleen kokosolie

**) Laat weg als je een autoimmuunziekte hebt.

Je kunt dit gerecht ook in de slow cooker maken. Doe dan alle gesnipperde ingrediënten in de cooker met 200 ml water en zet de slowcooker op low voor 8 uur.

Wil jij ontdekken wat gezonde voeding voor jou en je gezondheid kan doen? Vind je het nog niet altijd makkelijk hoe je dat moet doen? Download dan mijn gratis e-book ‘3 tips om met succes je voeding aan te passen’. Dat kun je hier doen.