Spruitjes met knolselderijgratin

500 gram spruitjes

1 middelgrote knolselderij 

1 flinke prei

1 flinke ui

1/2 bol franse knoflook

1-2 el ghee, roomboter of extra vierge kokosolie

2-4 el extra vierge olijfolie

1 el edelgistvlokken

2 el vega parmezaan

peper, zeezout en nootmuskaat

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (conventioneel). Ontdoe de knolselderij van de schil en snijd 250 gram knolselderij in grove stukken. Wat je overhebt, kun je prima in een luchtdichte verpakking in de koelkast bewaren voor een later moment in de week.

Maak de ui en de prei schoon en snijd deze grof.

Plet de halve bol knoflook met de platte kant van je keukenmes, zodat de teentjes wat kneuzen en laat de schilletjes eraan zitten.

Doe de knolselderij, prei, ui en knoflook op een bakplaat waarop je een vel bakpapier hebt liggen. Breng op smaak met peper en zeezout en besprenkel met de extra vierge olijfolie. Schep even goed om zodat alle groenten licht gecoat zijn met de olijfolie.

Zet de groenten 40 minuten in de oven en schep ze regelmatig even om, zodat ze gelijkmatig garen en kleuren.

Maak ondertussen de spruiten schoon door het kontje eraf te snijden en het buitenste velletje te verwijderen. Halveer de spruiten.

Roerbak de spruitjes in 1 el ghee, roomboter of kokosolie gedurende 10 minuten op een wat hoger vuur. Schep regelmatig om zodat ze niet aanbranden, maar wel een mooi kleurtje krijgen. Na ongeveer 10 minuten zijn de spruiten mooi gekleurd en beetgaar. Doe het vuur uit en doe een goed sluitende deksel op je pan. Laat de spruiten nog 10 minuten op deze manier nagaren. Haal dan de deksel eraf en breng ze dan op smaak met peper, zeezout en verse nootmuskaat.

Inmiddels zijn de groenten in de oven goed. Haal ze uit de oven en laat de oven aan staan, maar zet hem op de grill stand.

Doe de knolselderij, ui, prei en knoflook (zonder de schil!) in een keukenmachine. Voeg dan 1 el edelgistvlokken toe en pureer alles tot een consistentie die jij lekker vindt voor een puree. Wil je hem echt heel zacht hebben, dan zul je hem nog door een zeef moeten halen. Zelf doe ik dat niet. Eventueel voeg je nog 1 el ghee, roomboter of extra vierge kokosolie toe om de puree iets smeuïger te krijgen. Proef of de puree op smaak is en zo niet, voeg dan nog wat peper en zout toe.

Doe de spruiten in een ovenschaal. Schep de knolselderijpuree er overheen en besprenkel met 2 el vega parmezaan. Zet 10 minuten onder de grill.

Heerlijk met gebraden runderrollade, denk kerst ;-).

Wil jij ontdekken wat gezonde voeding voor jou en je gezondheid kan doen? Vind je het nog niet altijd makkelijk hoe je dat moet doen? Download dan mijn gratis e-book ‘3 tips om met succes je voeding aan te passen’. Dat kun je hier doen.