Tarte tatin van peer
4oo gram rijpe peren (biologisch, omdat je de schil mee gaat gebruiken)
120 gram roomboter (op kamertemperatuur)
75 gram amandelmeel
20 gram kokosmeel
40 gram tapiocameel
1 ei
1 el ahornsiroop
1 el kokosbloesemsuiker
1 tl vanille extract
1 tl ghee, roomboter of extra vierge kokosolie
1 tl kaneel
snuf zout
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (conventioneel).
Was de peren, snijd ze in kwarten en haal het klokhuis eruit (en het steeltje eraf). Doe de theelepel bakstof in de pan en voeg de peren toe, samen met de kokosbloesemsuiker, kaneel en het vanille extract. Laat op laag vuur 10 minuten zachtjes smoren. Schud regelmatig om.
Maak ondertussen het deeg door het amandelmeel, kokosmeel, tapiocameel en het zeezout goed door elkaar te mengen in een grote kom. Dat kun je met een lepel doen. Voeg er dan de roomboter, die je in kleine blokjes hebt gesneden, aan toe, zodat je het zometeen goed kunt mengen met de hand. Voeg ook de ahornsiroop toe.
Kneed nu met de hand het meelmengsel met de roomboter en de ahornsiroop tot een plakkerig deeg. Zodra het een beetje op een deeg gaat lijken, voeg je het ei toe en kneed je verder. Het deeg blijft erg nat en plakkerig. Schraap zoveel mogelijk van het deeg van je handen, zodat je bijna alle deeg in je kom hebt zitten.
Neem een kleine taartvorm (rond 19 cm) en bekleed deze met bakpapier. Dat gaat het makkelijkst als je dat eerst nat maakt en daarna goed uitknijpt. Het laat zich dan heel makkelijk en soepel vormen.
Doe je gesmoorde peren in de taartvorm en verdeel ze mooi over de bodem. Leg het deeg er nu in dotjes overheen, zodat je de peren bijna volledig hebt bedekt. Neem een lepel die je nat maakt en smeer met de achterkant van deze natte lepel het deeg voorzicht helemaal uit over de peren, zodat de hele taartvorm aan de bovenkant is bedekt. Maak de lepel tussentijds indien nodig nog een keer nat. Dat vocht voorkomt dat het deeg teveel aan je lepel gaat plakken.
Als het deeg mooi en gelijkmatig over de taartvorm is verdeeld, maak je in het midden een heel klein gaatje in het deeg. Hieruit kan de stoom ontsnappen.
Zet de taart 25 minuten onafgedekt in de voorverwarmde oven. De taart is gaar als je er een satéprikker in prikt en deze er schoon uitkomt.
Laat de taart dan 5 minuten buiten de oven iets afkoelen. Zet er daarna een groot bord overheen en keer het geheel (met een theedoek er overheen om vast te pakken, want het is heel erg warm nog!) om. De taart komt nu met de deegkant op je bord te liggen. Haal voorzichtig de taartvorm eraf (pas op: er kan stoom uitkomen!).
Laat een beetje verder afkoelen voor je hem op eet.
Heerlijk zo of met een bolletje kokosijs.
Bewaar hem in de koelkast. De dag erop is het nog lekkerder.
Wil jij ontdekken wat gezonde voeding voor jou en je gezondheid kan doen? Vind je het nog niet altijd makkelijk hoe je dat moet doen? Download dan mijn gratis e-book ‘3 tips om met succes je voeding aan te passen’. Dat kun je hier doen.