Tonijnpizza

200 gram kikkererwtenmeel

350 ml lauw water

1/2 tl zeezout

2 tl uienpoeder

2 el extra vierge olijfolie

3 el tomatenpuree

1 tl gedroogde basilicum

1 klein potje geroosterde paprika’s

2 blikjes tonijn (op water of extra vierge olijfolie)

2 tl cajunkruiden

2 grote rode uien

een bosje rucola

1 el roomboter, ghee of extra vierge kokosolie (en wat extra om de bakplaat mee in te vetten)

zwarte peper, zeezout en extra vierge olijfolie

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (conventioneel).

Doe het kikkererwtenmeel in een grote kom en voeg er een halve theelepel zeezout en 1 theelepel uienpoeder aan toe. Meng goed door elkaar. Voeg dan kalm aan 350 ml lauw water toe aan het meel en meng met een garde rustig door tot er (nagenoeg) geen klontjes meer in het beslag zitten. Voeg 2 eetlepels extra vierge olijfolie aan het beslag toe en meng goed door. Je hebt nu een vrij vloeibaar beslag.

Pel de uien en snipper ze in halve ringen. Doe 1 eetlepel bakstof in een pan en fruit de uien op zacht vuur in ongeveer 10 minuten gaar en zoet. Schep regelmatig om zodat ze niet aanbranden en houd het vuur laag.

Vet een platte bakplaat (35x25cm) goed in met roomboter, extra vierge kokosolie of extra vierge olijfolie. Giet het beslag in de bakplaat en zet in de oven. Bak in 15 minuten gaar.

Maak ondertussen de pizzasaus. Meng daarvoor de tomatenpuree met 1 theelepel uienpoeder, 1 theelepel gedroogde basilicum, vers gemalen zwarte peper en zeezout en 3 eetlepels water. Zet apart.

Giet de tonijn af en schep die uit de blikjes in een schaal. Meng er 2 theelepels cajunkruiden doorheen.

Inmiddels is de pizzabodem klaar. Haal deze uit de oven en beleg de pizza met de tomatensaus, de uien, de gekruide tonijn en de geroosterde paprika’s. Zet terug in de oven voor 10 minuten.

Hak ondertussen de rucola grof en zodra de pizza uit de oven komt, bestrooi je deze met de rucola. Besprenkel er eventueel nog wat extra vierge olijfolie overheen en smullen maar.

De bodem van deze pizza is gemaakt van kikkererwtenmeel. Kikkererwten zijn peulvruchten. Peulvruchten bevatten lectines en zijn daarmee schadelijk voor je darmen. Kikkererwten passen daarom eigenlijk niet in een orthomoleculair voedingspatroon.

Kikkererwten zijn van alle peulvruchten echter het minst schadelijk. Wel zijn ze geassocieerd met gewrichtsklachten. Dus als je geen last hebt van je gewrichten, je darmen of een auto-immuunziekte, dan kun je best heel af en toe – als guilty pleasure – een pizza van kikkererwtenmeel eten.

Wil jij ontdekken wat gezonde voeding voor jou en je gezondheid kan doen? Vind je het nog niet altijd makkelijk hoe je dat moet doen? Download dan mijn gratis e-book ‘3 tips om met succes je voeding aan te passen’. Dat kun je hier doen.