Zadencrackers

1 cup (= 125 gram) pompoenpitten

1 cup (= 125 gram) zonnebloempitten

1/2 cup (= 80 gram) heel lijnzaad

1/4 cup (= 40 gram) chiazaad

1/4 cup (= 40 gram) hennepzaad

1/4 cup (= 40 gram) sesamzaad

2 grote biologische eieren

1/4 tl zeezout

2 el water

Verwarm de oven voor op 150 graden (conventionele oven).

Voeg de pompoenpitten, zonnebloempitten en lijnzaad bij elkaar in een grote mengkom en meng goed door elkaar. Schep er de helft uit en doe dit in je keukenmachine met het S-blad (het mes) erin. Mix tot een gemengd, ietwat grof, meel ontstaat. Voeg dan de andere helft van het zadenmengsel toe en pulseer een aantal keren totdat ook deze zaden deels gebroken zijn.

Doe het mengsel terug in je mengkom en voeg de andere zaden en het zeezout toe. Meng dat met een spatel goed door elkaar.

Kluts in een andere kom de eieren met het water. Voeg dit mengsel bij je gemende zadenmengsel en schep het heel goed door elkaar. Er ontstaat een plakkerig deeg. Als het deeg niet plakkerig wordt, dan voeg je wat extra water toe. Als je kleine eieren hebt gebruikt, dan moet je misschien een extra ei toevoegen.

Leg een vel bakpapier op je aanrecht en schep het zadenmengsel daarop. Spreid het met een spatel zoveel mogelijk uit tot een gladde plak van gelijke dikte. Leg een tweede vel bakpapier over je mengsel heen en rol daarover met de deegroller je deegplak voorzichtig uit tot een plak van 3-5 mm dikte. Je deegplak bedekt ongeveer het hele vel bakpapier. Zorg ervoor dat het zadenmengsel goed aan elkaar blijft zitten. Haal het bovenste vel bakpapier er voorzichtig af en snijd de deegplak in 12 crackers.

Breng de crackers met het vel bakpapier over op je bakplaat. Bak de crackers eerst ongeveer 35 minuten aan de ene kant en keer ze dan om. Bak ze nog ongeveer 15 minuten aan de andere kant. Kijk na de eerste 25 minuten regelmatig hoe ver je crackers zijn, zodat ze niet aanbranden. Iedere oven is verschillend, dus dat is even experimenteren.

Haal de crackers met bakplaat uit de oven en laat ze goed afkoelen. Bewaar ze daarna in een luchtdichte doos. Ze blijven zeker een week goed.

Je kunt deze crackers ook maken met minder verschillende soorten zaden. Houd dan wel de hoeveelheden aan zoals in dit recept zijn vermeld. Uiteraard kun je het recept ook halveren.

Wil jij ontdekken wat gezonde voeding voor jou en je gezondheid kan doen? Vind je het nog niet altijd makkelijk hoe je dat moet doen? Download dan mijn gratis e-book ‘3 tips om met succes je voeding aan te passen’. Dat kun je hier doen.