‘Snotteritis’

Elk jaar kun je er weer de klok op gelijk zetten: het najaar dient zich aan en de eerste aanvallen van ‘snotteritis’ komen gezellig mee. Ook dit jaar weer. Om me heen hoor en zie ik op dit moment weer een hoop mensen met een hoofd vol snot, waterige oogjes, hoofdpijn en andere ongemakken die we scharen onder de verzamelnaam ‘verkoudheid’. Gelukkig is het allemaal niks ernstigs, maar het is wel enorm onprettig en onhandig. Ook van een simpele verkoudheid kun je goed ziek zijn! En zelfs als dat meevalt, dan ben je er meestal behoorlijk moe van.

Verkoudheidsklachten zijn een goed teken (ja, echt!)

Veel mensen denken dat de klachten die je ervaart bij een verkoudheid komen door het verkoudheidsvirus. Dat is niet zo. De klachten die je ervaart komen van je immuunsysteem dat hard aan het werk is om het virus, een ongewenste indringer in jouw lichaam, uit je lijf te halen. Verkoudheidsklachten zijn dus een goed teken!

Neem nou die verstopte neus. Dat komt omdat je neusslijmvliezen dikker worden. En dat is een hele slimme zet van je lichaam, want neusslijmvliezen horen bij je eerstelijnsafweer. Het zijn een van je eerste afweersystemen om indringers van buiten af te weren. Hoe dikker die slijmvlieslaag, hoe kleiner de kans dat er pathogenen (virussen, bacteriën en parasieten) het lichaam binnendringen. Prima actie van je lijf dus maar je hebt er wel een beetje ongemak van. Net als het snot dat de hele dag door zo je neus uit loopt. Maar ook dat is een methode om de virussen het lichaam uit te ‘bonjouren’.

Hoesten is ook zo iets. Dat wordt bij een verkoudheid of griep door het immuunsysteem in gang gezet om het virus uit het lichaam te weren. Voordat het virus de kans krijgt in de bloedbaan te komen, hoest je het weer het lichaam uit. Geweldig effectief!

En wat denk je van de vermoeidheid die gepaard gaat met een verkoudheid of griep? Die ontstaat omdat jouw immuunsysteem nu dag en nacht bezig is om het virus af te weren en onschadelijk te maken. En een actief immuunsysteem kost namelijk extreem veel energie. Het heeft per dag wel 3 kilo glucose (suiker dus) nodig om haar werk te kunnen doen. Daar kun jij niet tegenop eten en dus word je moe. Het is het signaal van je immuunsysteem dat jij op moet houden met het gebruiken van energie aan dingen die niet noodzakelijk zijn, omdat alle energie naar het immuunsysteem moet. De vermoeidheid is dus het signaal om thuis in je bed te blijven liggen of op de bank met een potje thee en te rusten en wat slapen. Als je dat doet, dan ben je binnen een paar dagen van het virus af. Dat is helaas niet helemaal hoe de meeste mensen reageren bij een verkoudheid….

Jij moet zorgen dat je energie voor je herstel wordt gebruikt

Ik zie om me heen vooral mensen die bij een verkoudheid nauwelijks een pas op de plaats maken. Ze gaan gewoon naar hun werk en denderen door, want ja, het werk moet ook af. Ze gaan misschien niet sporten, hoewel ik ook mensen zie die dat ook gewoon blijven doen, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Je doet jezelf daar echt mee tekort en zit je immuunsysteem ook enorm in de weg. Om nog maar niet te praten over het feit dat je je collega’s ook aansteekt (hoe collegiaal is dat?) en op het werk nauwelijks iets zinnigs toevoegt omdat je gewoon ziek bent.

Dus, heb je last van snotteritis, zorg dan vooral eerst goed voor jezelf en neem rust. Dan kun je daarna (en veel sneller) weer goed zorgen voor je werk.

Wat je zelf kunt doen als je verkouden bent

Blijf de eerste dagen thuis en ga op tijd naar bed. Zorg voor minimaal 8 uur goede slaap. Leg een open gesneden ui op een schoteltje op je nachtkastje, zodat je luchtwegen openblijven terwijl jij slaapt. Slaap met een raam open, zodat je de ruimte goed ventileert en de virussen naar buiten kunnen. En ondertussen als je dan thuis op de bank ligt met ‘snotteritis’ kun je het volgende eten en drinken om zo snel mogelijk op te knappen:

Broccolikiemen Honing
Boerenkool Zuurkool (ongepasteuriseerd!)
Eieren Kiwi
Groene thee Pompoenpitten
Hennepzaad Vis

Het is natuurlijk ook heel verstandig om je weerstand te vergroten. Dat kun je doen door het eten van:

Blauwe bessen Extra vierge olijfolie
Edelgistvlokken Pompoenpitten
Knoflook Kiwi
Kurkuma Shiitake en Oesterzwammen
Noten Vis

En daarnaast natuurlijk door te zorgen voor voldoende en kwalitatief goede nachtrust, beweging en af en toe (intermitterend) vasten. Dat stimuleert een goede werking van je immuunsysteem enorm.

Heb je zelf nog tips die jou altijd heel goed helpen bij een verkoudheid of griep? Wil je die dan hieronder met mij delen?

Disclaimer: De inhoud van deze blogpost geeft mijn persoonlijke visie op een gezonde leefstijl weer en is uitdrukkelijk niet bedoeld als individueel advies aan jou als lezer noch als vervanging van begeleiding door een therapeut of arts. Het veranderen van je voedingspatroon of leefstijl vraagt namelijk om deskundige begeleiding, zeker als je gezondheidsklachten hebt of in verwachting bent. Neem bij gezondheidsklachten of zwangerschap daarom altijd contact op met je huisarts en/of vind een deskundig therapeut, arts of diëtist om je te begeleiden bij veranderingen in je eetpatroon. De lezer wordt ook gewezen op de van toepassing zijnde algemene disclaimer die hier te lezen is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *