COVID-19 en het darmmicrobioom
Sinds het begin van de pandemie ben ik bezig geweest met het blijven voeden en versterken van mijn darmmicrobioom. Je afweer tegen ziekte begint nu eenmaal in de darmen en met een goed darmmicrobioom is de kans om (ernstig) ziek te worden van virussen of bacteriën in het algemeen kleiner. Ik ging er vanuit dat dit ook zou gelden voor het nieuwe coronavirus dat ons zo bezig hield. Maar is dat ook zo?
Speelt de darmflora een rol bij COVID-19?
Inmiddels zijn we ruim 2 jaar verder en zijn er steeds meer publicaties van wetenschappelijke onderzoeken over de rol van het darmmicrobioom en COVID-19. Een groot deel van deze studies laat inderdaad zien dat mensen die ernstiger ziek worden van het nieuwe coronavirus een grotere disbalans in hun darmmicrobioom hebben dan mensen die alleen mildere klachten hebben. Als darmexpert vind ik dat natuurlijk ontzettend interessant.
Hoe speelt het darmmicrobioom een rol bij COVID-19?
Als je kijkt naar het microbioom dan bestaat dat uit microben die bij jouw thuishoren (the good guys) en die je helpen om gezond te blijven en uit microben waar je in potentie ziek van kunt worden (the bad guys). De eerste groep microben remmen ontstekingen in je lichaam en de tweede groep stimuleren juist ontstekingen. Een ontsteking in je lijf activeert het immuunsysteem. Meer ontstekingen betekent een grotere activatie van het immuunsysteem. Het is juist dit actieve immuunsysteem dat bij infectieziekten de klachten geeft die maken dat jij je ziek voelt.
Er is nog een hoop onduidelijk over welke rol het darmmicrobioom precies speelt bij het krijgen van (ernstigere) COVID-19. Maar tot nu toe zie je wel in de wetenschap dat mensen met meer klachten van COVID-19 minder ‘goede’ microben hebben en meer van de slechtere varianten. Hun lichaam produceert dus een grotere ontsteking en activeert het immuunsysteem meer. Dat kan ernstigere klachten geven.
Herstelt het microbioom na COVID-19 vanzelf?
De vraag is of deze disbalans in het microbioom vanzelf herstelt nadat je van COVID-19 bent genezen. Ook dat is onderzocht. En dat blijkt nog niet zo snel te gebeuren als je graag zou zien. Het kan zelfs langer dan een half jaar duren voordat dit herstel plaatsvindt. Je kunt je dan ook afvragen of het darmmicrobioom ook een rol speelt bij het ontstaan van long-COVID. Die vraag wordt in de wetenschap inderdaad gesteld.
Wat kun je doen voor goede darmflora?
Gelukkig kun je zelf een hele hoop doen om je darmmicrobioom op orde te krijgen en te houden. Het belangrijkste dat je kunt doen is voldoende vezels eten. Dat is ook de reden dat veel mensen brood eten. Dat is goed voor de vezels. Nou ja, dat denken ze…. in de praktijk is dat niet zo. Daarover schreef ik al eerder een blog.
Ook is het goed om gefermenteerde voeding op te nemen in je menu. Traditioneel gemaakte zuurkool of kimchi bijvoorbeeld. Maar ook olijven, losse thee, kefir en – als je het verdraagt – yoghurt van schaap of geit zijn mooie voorbeelden van gefermenteerde voeding. Je vult er goede darmmicroben mee aan in je buik.
Blijf je klachten houden in je darmen, al dan niet na een corona besmetting, overweeg dan eens en goed darmmicrobioom onderzoek. Dan krijg je in ieder geval een beter beeld bij waar het probleem kan zitten. Dat maakt het aanpakken ervan een stuk makkelijker. En met een darmmicrobioom dat in balans is, stap je toch lekkerder het aankomende najaar- en winterseizoen in.
Disclaimer: De inhoud van deze blogpost geeft mijn persoonlijke visie op een gezonde leefstijl weer en is uitdrukkelijk niet bedoeld als individueel advies aan jou als lezer noch als vervanging van begeleiding door een therapeut of arts. Het veranderen van je voedingspatroon of leefstijl vraagt namelijk om deskundige begeleiding, zeker als je gezondheidsklachten hebt of in verwachting bent. Neem bij gezondheidsklachten of zwangerschap daarom altijd contact op met je huisarts en/of vind een deskundig therapeut, arts of diëtist om je te begeleiden bij veranderingen in je eetpatroon. De lezer wordt ook gewezen op de van toepassing zijnde algemene disclaimer die hier te lezen is.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!