Mijn 10 tips om met succes je voeding aan te passen

In mijn blog van vorige week kon je lezen welke basisstappen je zou kunnen zetten om met succes te starten met het aanpassen van je voeding. Het gaat in die blog vooral over een aantal mindset-stappen. In deze blog gaan we het concreet maken en deel ik mijn 10 gouden tips om je voeding concreet en met succes aan te passen.

1. Besluit dat NU het moment is waarop je het gaat doen

Zoals ik in mijn vorige blog al heb geschreven, er is nooit een beter moment om te starten dan NU. Er zal altijd iets zijn waardoor NU niet het meest ideale moment is. Wacht niet op het ideale moment en begin gewoon. Hoe klein ook. In de kleinste verandering zit vaak het grootste resultaat.

2. Deel het besluit en vraag om support

Het veranderen van je voedingspatroon is niet niks en ook niet iets dat onopgemerkt zal blijven voor je omgeving. Deel je besluit dus met je directe omgeving. Daarmee bedoel ik de mensen waarmee je leeft en eet. Ga het besluit niet uitleggen, maar zeg dat je je voeding gaat veranderen omdat je voelt dat dit nu voor jou nodig is. Meer uitleg hoeft niet. Je hoeft het niet te verantwoorden.

Vraag je directe omgeving ook om support. Ze hoeven niet met je mee te doen, maar het is wel heel fijn als ze begrip en respect hebben voor jouw keuze. Dat ze je de ruimte geven om het op jouw manier te gaan doen en ontdekken. Ben daarin ook concreet. Geef aan wat je nodig hebt. Dus bijvoorbeeld: “Ik heb het van je nodig dat je me geen boterham meer aanbiedt.” of iets anders dat jou het beste zal helpen om je aan je besluit te houden.

3. Verander slechts één ding per keer

Rome is ook niet op 1 dag gebouwd, dus gooi niet ineens je hele voedingspatroon om zonder deskundige begeleiding. Neem gewoon één ding, pas dat aan en doe dat een week. Merk wat het met je doet en of het je na die week al makkelijker afgaat. Als dat zo is, dan neem je er iets anders bij, zo niet dan houd je het nog even bij dat ene ding.

4. Houd bij wat er gebeurt in je lijf

Je lijf gaat reageren op andere voeding, dat kan niet anders. Neem elke dag een kort momentje voor jezelf en voel eens wat er gebeurt in je lijf. Vooral na het eten, tussen de maaltijden door en als je naar het toilet gaat. Wat merk je? Ben je daar blij mee? En zo niet, wat is er dan nodig om het beter te doen?

5. Houd niet vast aan wat je probeert los te laten

Als je anders gaat eten, dan ga je waarschijnlijk uit de pas lopen bij wat de rest van de maatschappij doet. Chapeau! Dat is de bedoeling, want wat je deed sloot daar misschien wel op aan maar was voor jou niet goed. De grootste moeilijkheid zit erin om vast te blijven houden aan wat je probeert los te laten. Ik bedoel: als je besluit dat je geen brood meer wilt eten, dan moet je niet vasthouden aan de gedachte hoe lekker dat brood wel niet is of hoe makkelijk anderen het hebben omdat zij wel snel een boterham kunnen maken en jij iets meer werk hebt om je salade klaar te maken. Vasthouden aan wat je los probeert te laten is gedoemd om te mislukken.

6. Ga uit van wat er allemaal wel kan

Het is heel verleidelijk om te blijven kijken naar alles dat je niet meer mag eten. Als je vanuit deze blik aan de slag gaat, dan ervaar je continu een gevoel van tekort. Dan gaat het niet werken voor je. Ga daarom uit van wat er wel kan. Hang een voedingsmiddelenlijst op de koelkast van alle voeding die passen in je gezonde nieuwe menu en kies met die lijst in de hand wat je gaat eten. Een goede voedingsmiddelenlijst vind je bijvoorbeeld in mijn gratis e-boek ‘3 tips om met succes je voeding aan te passen’

7. Maak een weekmenu

Neem aan het begin van elk seizoen even de tijd om een weekmenu te maken. Schrijf op wat je de komende maanden elke week gaat eten. Dat haalt de druk eraf om elke week 21 nieuwe maaltijden (ontbijt, lunch en avondeten) te moeten verzinnen. En wil je een keer iets anders eten, dan kan dat natuurlijk gewoon.

8. Houd het simpel

Zeker in het begin is het super belangrijk om het simpel te houden. Zorg dat je bij elke maaltijd iets van groente, gezonde vetten en iets van eiwit (een eitje, stukje vis of kip) eet en je bent al een flinke stap in de goede richting. Hoe je van deze ingrediënten weer die super toffe maaltijden maakt waar je van oor tot oor van gaat glimmen omdat je er zo van geniet komt vanzelf wel weer. Dat heeft tijd nodig.

9. Vier je successen

Sta stil bij je successen: een hele dag gezond gegeten, een hele week gezond gegeten, op een dag dat je het lastig had gezond gegeten. Allemaal reden voor een mini-feestje. Sta er even bij stil. Ben trots op jezelf. 

10. Sta jezelf een niets-is-toxisch-dag toe

En tot slot is het ook belangrijk om je te realiseren dat de boog niet altijd gespannen hoeft te staan. Liever niet zelfs….. dus sta jezelf een niets-is-toxisch-dag toe. Dat is een dag waarop je iets eet wat niet meer in je nieuwe voedingspatroon past, maar wat je altijd zo ontzettend lekker vond. Het is niet een dag waarop je jezelf de hele dag volpropt met van alles dat niet goed voor je is. Dus je eet ook op die dag gezond, maar maakt ook een uitstapje naar iets dat minder gezond is: dat stukje taart op die verjaardag, die pizza bij het uit eten gaan, een klein handje chips (maar niet een hele zak). Zo houd je het ook leefbaar voor jezelf en blijf je flexibel.

Hebben deze tips je inspiratie gegeven om NU toch echt aan de slag te gaan met je voeding? Heb je nu het vertrouwen dat het ook jou gewoon gaat lukken?

Wil je dat hieronder met mij delen?

Disclaimer: De inhoud van deze blogpost geeft mijn persoonlijke visie op een gezonde leefstijl weer en is uitdrukkelijk niet bedoeld als individueel advies aan jou als lezer noch als vervanging van begeleiding door een therapeut of arts. Het veranderen van je voedingspatroon of leefstijl vraagt namelijk om deskundige begeleiding, zeker als je gezondheidsklachten hebt of in verwachting bent. Neem bij gezondheidsklachten of zwangerschap daarom altijd contact op met je huisarts en/of vind een deskundig therapeut, arts of diëtist om je te begeleiden bij veranderingen in je eetpatroon. De lezer wordt ook gewezen op de van toepassing zijnde algemene disclaimer die hier te lezen is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *