Mijn 3 beste tips voor vakantie zonder gedoe in je lijf

De vakantie komt eraan. Voor veel vrouwen de tijd om wat gas terug te nemen. Om bij te tanken en alle ballen die ze normaal gesproken in de lucht houden even los te laten. Heerlijk…. Maar net in dat loslaten zit ook de crux. Want vaak worden in deze periode ook alle (al dan niet net aangeleerde) gezonde voedingskeuzes losgelaten. Het is ten slotte vakantie nietwaar?

Dus je eet af en toe een stokbroodje met kruidenboter of ‘s ochtends dat croissantje dat net warm uit de oven komt en gewoon te lekker ruikt. Omdat het zo warm is eet je regelmatig in de middag een flinke bol Italiaans ijs. En ’s avonds kies je net iets te vaak voor een pizza of flammenküche met een biertje op het terras.

Het gevolg is meestal al in een paar dagen zichtbaar.

  • Dat opgeblazen gevoel waar je net vanaf was steekt de kop weer op.
  • Je darm laat weten het er niet mee eens te zijn en produceert slechte poep of geen poep.
  • Jouw stemming, die er net goed in zat omdat het vakantie is, zakt als een plumpudding in elkaar.

Maar hoe moet het dan wel?

Hoe kun je volop genieten van de zomervakantie zonder een protesterend lijf?

Tip 1. Ga op vakantie in een land dat qua eten veel gezonde opties biedt

Veel Nederlanders gaan naar Frankrijk op vakantie. Dat is een lastig vakantieland als het aankomt op uit eten gaan. De Franse kok kan niet koken zonder granen of zuivel (kaas) en laten dat nu net 2 producten zijn die veel darmen echt niet zo lekker vinden als jijzelf. In Frankrijk kun je wel heel veel verse groenten, vlees, vis, avocado’s, noten, pitten en zaden in de heel goed toegeruste supermarkten vinden. Dus zelf gezond koken in Frankrijk is een eitje.

Wil je liever wat vaker uit eten, dan is Italië een goed land in Europa om op vakantie te gaan en toch graan- en zuivelvrij te blijven. Dat lijkt misschien raar omdat je bij Italië meteen denkt aan pizza en pasta. Maar in de Italiaanse keuken zijn pizza en pasta voorgerechten. Die kun je prima overslaan. Het hoofdgerecht in een goed Italiaans restaurant bestaat uit iets van vlees of vis met groenten en daar houdt jouw darm ook van. En als je vraagt om een extra groentegerecht, dan is mijn ervaring dat dit geen enkel probleem is en dat men graag met je meedenkt.

Tip 2. Houd je maaltijden op vakantie simpel maar voedend

Je darmen houden van groenten, volwaardige eiwitten zoals je die in vlees, vis en eieren aantreft en gezonde vetten zoals die in vette vis, olijfolie, olijven en avocado’s. Alleen wil jij op vakantie waarschijnlijk niet de hele dag in een warme keuken staan of boven een hete skottelbraai. Kies daarom voor volwaardige producten die je in de plaatselijke (biologische) supermarkt of markt koopt en houd het gerecht simpel.

Zo is het bijvoorbeeld niet nodig om een salade te maken. Je kunt ook losse ‘knabbelgroenten’ zoals wortelen, paprika, komkommer, venkel, bleekselderij, voorgekookte rode bieten op je bord leggen en er een stukje vlees, vis of een omeletje bij bakken. Of fijner nog: koop voorgekookte garnalen. Die hoef je alleen maar uit hun velletje te halen en klaar. Een halve avocado, wat olijven of een klein handje nootjes erbij en je maaltijd is klaar. In kookprogramma’s noemen ze dat een ‘deconstructed salad’ ;-).

Wil je warm eten? Roerbak dan wat groenten, doe er iets van vlees, vis of gebakken eieren bij. Lekker wat goede olijfolie over je groenten doen zodat je gezonde vetten erbij hebt en klaar.

Tip 3. ‘Zondig’ verantwoord

Als je dan toch een keer wilt ‘zondigen’ door een pizza te eten. Kies dan voor een glutenvrije variant. En nee, dat is geen top product, maar voor je darmen wel beter dan het origineel met gluten. Wil je een ijsje? Kies dan voor een sorbetijs van vruchten of neem echt yoghurtijs. Beiden zijn beter voor je darmen dan gewoon roomijs. En dat glaasje alcohol op het terras of bij de maaltijd? Kies voor een goed glas (biologische) rode wijn en laat de verschillende bieren, mixdranken, cocktails en andere suikerrijke alcoholische versnaperingen staan.

Wat zijn jouw beste tips voor gezond eten op vakantie? Deel je die hieronder??

Disclaimer: De inhoud van deze blogpost geeft mijn persoonlijke visie op een gezonde leefstijl weer en is uitdrukkelijk niet bedoeld als individueel advies aan jou als lezer noch als vervanging van begeleiding door een therapeut of arts. Het veranderen van je voedingspatroon of leefstijl vraagt namelijk om deskundige begeleiding, zeker als je gezondheidsklachten hebt of in verwachting bent. Neem bij gezondheidsklachten of zwangerschap daarom altijd contact op met je huisarts en/of vind een deskundig therapeut, arts of diëtist om je te begeleiden bij veranderingen in je eetpatroon. De lezer wordt ook gewezen op de van toepassing zijnde algemene disclaimer die hier te lezen is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *