Vertragen…..
Ik weet niet hoe het met jou is, maar ik vind het tempo van het dagelijks leven best wel hoog; te hoog eigenlijk. Ik merk het bij mezelf en zie het ook bij anderen om me heen.
We staan vaak voor dag en dauw op, haasten ons door het ochtendritueel om zo snel mogelijk aan het werk te zijn. Op het werk rennen we de hele dag van hot naar her en aan het einde van de werkdag ligt er bij veel vrouwen nog een halve werkdag thuis te wachten.
Als je lekker in de flow bent, dan gaat het allemaal nog best wel. Dan krijg je er misschien zelfs wel een kick van als het aan het einde van de dag weer allemaal gelukt is. En toch….. zo’n hoog leeftempo heeft effect op je lichaam en hoe het functioneert.
Een (te) hoog leeftempo is stressvol
Een hoog leeftempo zorgt bij veel mensen voor een gehaast gevoel. Het lichaam neemt dit gevoel waar als een gevaarsignaal en activeert het stresssysteem, zodat jij dit gevaar goed het hoofd kunt bieden. Het gevolg is dat de hoeveelheid stresshormonen in je bloed stijgt, je extra alert bent, je hartslag omhoog gaat en je spierspanning toeneemt. Je ademhaling komt hoger in je borstkas te zitten. Je bent klaar voor ‘het gevecht’.
Een dergelijke situatie kost het lichaam veel energie. Cortisol, een van je stresshormonen, zorgt daarom voor een stijging van de hoeveelheid glucose in je bloedbaan om als energie te gebruiken. Een prima oplossing voor een korte stressreactie, maar niet voor een leven onder hoogspanning.
De grotere hoeveelheid glucose in je bloed zorgt namelijk ook voor een stijging van het hormoon insuline in je bloed. Teveel insuline in de bloedbaan heeft verstorende gevolgen voor onder andere je geslachtshormonen. Ook langdurig (of vaak) een beroep doen op je stresshormonen heeft een negatief gevolg voor je geslachtshormonen.
Een te hoog leeftempo kan er zo voor zorgen dat je cyclus uit balans raakt en dat je meer cyclus klachten krijgt. Je krijgt bijvoorbeeld een toename van PMS klachten of het ritme in je cyclus raakt verstoord.
Vertragen helpt je lijf herstellen
Als je vakantie hebt, dan ligt het leeftempo voor de meesten van ons veel lager. Waarschijnlijk voel je je dan ook fijner. Dat komt onder andere omdat je bij het vertragen van je leefritme je stresssysteem het signaal geeft dat het uit kan; dat alles oké is. Het gevolg is dat de hoeveelheid stresshormonen in je bloed daalt, net als de hoeveelheid glucose en insuline. Je hartslag daalt, je spierspanning kan herstellen en je adem zit weer gewoon lekker laag in je buik.
Je lichaam maakt bij het vertragen van je leeftempo de switch van het sympatisch deel van het zenuwstelsel (dat betrokken is bij de vecht- en vluchtreactie) naar het parasympatisch deel van het zenuwstel (dat dient voor rust en herstel). En daar knap je van op.
Bewust vertragen in het dagelijks leven
Wat zou er nu gebeuren als je in het dagelijks leven je eens vaker bewust wordt van het tempo waarin je leeft en dat tempo heel actief gaat vertragen? Hoe zou dat voor je zijn?
Zelf ben ik hier al een tijdje mee aan het experimenteren. Het valt mij elke keer weer op dat bijvoorbeeld het tempo waarin ik loop al een groot effect heeft op hoe ik me voel. Als ik mijn pas vertraag, dan voel ik mijn lichaam in de ontspanning zakken. Dat geeft rust en ruimte. Niet alleen aan mijn lijf, maar ook aan mijn intuïtie. Er komen spontaan ingevingen op als ik het tempo uit mijn dag haal. Even de rem erop zet en tot vertraging of zelfs even tot stilstand kom. Het afwisselen van een wat hoger en een wat lager tempo in mijn dagritme, maakt dat ik meer energie heb aan het einde van de dag en ook emotioneel veel beter in mijn vel zit.
Ga jij de uitdaging aan?
Neem de komende maand eens de tijd om regelmatig even naar jezelf te kijken en ontdek in welk tempo je iets aan het doen bent. En vraag je dan eens het volgende af:
- Ben ik gehaast of heb ik de tijd?
- Hoe voelt dit moment?
- Hoe is het met mijn hartslag? Is die hoog of laag?
- Waar zit mijn ademhaling? Lekker diep in mijn buik of hoog in mijn borstkas?
- Ben ik relaxt bezig of draai ik op pure wilskracht?
- Hoe kan ik in dat specifieke moment vertragen? En hoe voelt dat als ik dat doe?
Hoe staat het met jouw leeftempo? Wat helpt jou om dit tempo te vertragen en wat doet dat met je? Wil je dat hieronder met mij delen?
Disclaimer: De inhoud van deze blogpost geeft mijn persoonlijke visie op een gezonde leefstijl weer en is uitdrukkelijk niet bedoeld als individueel advies aan jou als lezer noch als vervanging van begeleiding door een therapeut of arts. Het veranderen van je voedingspatroon of leefstijl vraagt namelijk om deskundige begeleiding, zeker als je gezondheidsklachten hebt of in verwachting bent. Neem bij gezondheidsklachten of zwangerschap daarom altijd contact op met je huisarts en/of vind een deskundig therapeut, arts of diëtist om je te begeleiden bij veranderingen in je eetpatroon. De lezer wordt ook gewezen op de van toepassing zijnde algemene disclaimer die hier te lezen is.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!