Voeding voor het immuunsysteem – deel 2

In mijn vorige blog heb ik je bijgepraat over de werking van het immuunsysteem (in hele grote, versimpelde lijnen ;-)). Ik eindig dat blog met de mededeling dat je immuunsysteem behoorlijk wat voedingsstoffen nodig heeft om haar werk goed te kunnen doen. In deze blog ga ik daar dieper op in. Welke voedingsstoffen zijn dat en waar zitten ze in? Wat is een goed voedingspatroon om je immuunfunctie te ondersteunen?

Eiwitten en vetten

Het immuunsysteem gebruikt eiwitten en vetten onder andere om allerlei communicatiestoffen te maken. Deze stoffen moeten de immuunreactie in goede banen leiden. Verder moeten er bij een afweerreactie meer immuuncellen worden gemaakt. Dit vraagt ook om eiwitten en vetten.

Vetten zijn verder belangrijk om de ontstekingsreactie, die altijd gepaard gaat met de immuunreactie, in goede banen te leiden.

De voor dit doel benodigde eiwitten zitten onder andere in vlees, gevogelte, vis, eieren, noten en zaden. De meest interessante vetten in dit verband zijn de visvetzuren EPA en DHA. Die zitten in vette vis zoals haring, paling, wilde zalm, sardines, ansjovis en makreel.

Vitamines ter ondersteuning van het immuunsysteem

Er is ook een aantal vitamines die helpend zijn bij het ondersteunen van een goede afweer. De meest bekende is vitamine D. Vitamine D is in ons land lastig het hele jaar door op een goed niveau te houden. Zeker in de donkere maanden lukt dat niet.

Het is mogelijk om vitamine D uit voeding te halen. Dan moet je vette vis eten of lever(traan). Ook eieren bevatten vitamine D. Helaas zal dat niet voldoende zijn om je vitamine D waarde in het bloed de hele winter op orde te houden. Laat die waarde dus in de dagen voor kerstmis prikken, zodat je heel gericht kunt bepalen of je vitamine D extra moet nemen en zo ja, hoeveel.

Naast vitamine D is ook vitamine A ondersteunend voor je immuunsysteem. De oude vertrouwde levertraan van vroeger, was zo gek nog niet want is rijk aan beide vitamines. Vitamine A zit in eieren, lever, vette vis, oranje en groene groenten en fruit. Dan kun je denken aan wortelen, zoete aardappels, pompoen, boerenkool, spinazie en broccoli. Maar ook aan abrikozen, perziken, papaya, mango, cantaloupe meloen en tomatensap.

Een aantal van de groep B vitamines is ook nodig om onder andere je barrières goed te laten werken. Dat is belangrijk, want wat niet binnenkomt, hoeft het immuunsysteem ook niet buiten te werken. B vitamines zitten in vis, gevogelte, vlees, eieren, groene groenten zoals broccoli, spruiten, spinazie, boerenkool en andere koolsoorten.

Tot slot is natuurlijk vitamine C een oude bekende als het gaat om een goede werking van je immuunsysteem. Voldoende inname van vitamine C is in de literatuur verbonden aan een significant lager risico op luchtweginfecties zoals een gewone verkoudheid. Vitamine C zit in sinaasappels, maar ook in kiwi’s, aardbeien, rode en groene paprika, broccoli en spruiten.

Bepaalde mineralen zijn ook helpend

Een goede werking van je immuunsysteem vraagt ook om bepaalde mineralen. De twee meest bekende zijn zink en selenium. Met name oesters zijn rijk aan zink, maar ik vrees dat de gemiddelde Nederlander die niet wekelijks op het menu heeft staan. Andere bronnen van zink zijn hennepzaad, pompoenpitten, lijnzaad en lever. Ook andere noten en zaden bevatten vaak kleine hoeveelheden zink.

Selenium is ook een interessant mineraal in dit verband. Je vindt dat in allerlei soorten vis (zowel vet als mager), schaal- en schelpdieren, vlees, eieren en vooral in paranoten.

Denk ook aan je darmen

Een veel gehoorde uitspraak is dat je gezondheid in je darm wordt bepaald. En inderdaad, je darmflora speelt een grote rol bij je afweer tegen potentieel ziekmakende beesten. Het is dus ook een goed idee om voldoende groenten en fruit te eten om jouw eigen flora goed te voeden. Alleen dan hebben ze het fijn bij jou en gaan ze zich voortplanten. En dat is wat je wilt. Hoe meer eigen flora, hoe beter de balans in je darm. En ik kan je wel verklappen dat de aanbeveling om minimaal 200 gram groenten te eten echt ondermaats is. Begin eens met een halve kilo per persoon per dag en kijk eens wat dat voor je doet.

Het menu voor je immuunsysteem

Hoe ziet dan dus een voedingspatroon eruit dat je immuunsysteem kan ondersteunen in haar belangrijke taak? Als je het mij vraagt en ik de verschillende wetenschappelijke onderzoeken bekijk, dan kom ik tot het volgende voedingspatroon.

  • Eet elke dag minimaal 500 gram groenten en 2 stuks fruit en varieer daarmee zo uitgebreid als mogelijk.
  • Eet een gematigde hoeveelheid van allerlei soorten noten, zaden en pitten (niet meer dan 2 kleine handjes per dag).
  • Vette vis en ook magere vis en schaal- en schelpdieren moeten minimaal 2-3x per week op tafel komen, liever van de vette vis nog iets meer.
  • Eieren, gevogelte en af en toe een stukje verantwoord vlees passen in een gezond voedingspatroon.
  • Laat allerlei vormen van snelle suikers, junk-food en kunstmatige toevoegingen lekker staan.
  • Eet zo puur en onbewerkt mogelijk. Daar waar mogelijk biologisch om de belasting met gifstoffen te verminderen.

Andere dingen die op je gezonde leefstijl-menu moeten staan, zijn wat mij betreft (en ook in deze volgorde): ontspanning, voldoende nachtrust en gematigd bewegen in de buitenlucht.

Zelf aan de slag?

Heb je na het lezen van dit tweeluik over voeding en je immuunsysteem vragen over hoe je je eigen gezondheid met voeding kunt verbeteren? Heb je al jaren allerlei klachten of een chronische ziekte en wil je voeding inzetten als een van de hulpbronnen om je beter te voelen?

Meld je dan aan voor een gratis Online sessie met mij. Ik stuur je dan wat vragen toe om te beantwoorden, zodat we jouw sessie helemaal kunnen toespitsen op jouw persoonlijke gezondheidssituatie. Na beantwoording daarvan plannen we jouw sessie in.

Aanmelden kan hier: https://www.vanappeltotzeekraal.nl/gratis-sessie-met-minimaal-2-gouden-tips-speciaal-voor-jou/

Of de voedingsstoffen genoemd in deze blog ook helpen om minder risico te hebben op een (ernstige) COVID-19 infectie moet nog onderzocht worden.

Disclaimer: De inhoud van deze blogpost geeft mijn persoonlijke visie op een gezonde leefstijl weer en is uitdrukkelijk niet bedoeld als individueel advies aan jou als lezer noch als vervanging van begeleiding door een therapeut of arts. Het veranderen van je voedingspatroon of leefstijl vraagt namelijk om deskundige begeleiding, zeker als je gezondheidsklachten hebt of in verwachting bent. Neem bij gezondheidsklachten of zwangerschap daarom altijd contact op met je huisarts en/of vind een deskundig therapeut, arts of diëtist om je te begeleiden bij veranderingen in je eetpatroon. De lezer wordt ook gewezen op de van toepassing zijnde algemene disclaimer die hier te lezen is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *