Voedingsintoleranties liggen meestal NIET aan het voedingsmiddel

Voedingsintoleranties gooien bij veel vrouwen behoorlijk roet in het spreekwoordelijke eten. Er is weinig dat zo frustrerend is, als het eten van gezonde voeding en daar dan van je lijf een hoop gedoe en ‘commentaar’ op krijgen in de vorm van lichamelijke of mentale klachten. Bovendien is de reactie vaak ook heel lastig te voorspellen. De ene keer reageer je wel op het voedingsmiddel, de andere keer niet. Dat maakt dat je blijft zoeken naar het voedingsmiddel dat de boosdoener is.

Veelvoorkomende voedingsintoleranties

Er zijn verschillende voedingsmiddelen die intoleranties kunnen opleveren. Glutenhoudende granen (zoals tarwe, spelt, rogge en gerst) zijn vaak de boosdoener, net als zuivel. Maar ook allerlei soorten groenten en fruit kunnen voedingsintoleranties uitlokken. Denk bijvoorbeeld aan tomaten, aardbeien, citrusvruchten, koolsoorten, gefermenteerde groenten…. de lijst is eindeloos.

Welk voedingsmiddel is de boosdoener?

Het achterhalen welk voedingsmiddel de boosdoener is, is niet altijd even eenvoudig. Daarover schreef ik eerder al deze blog. De gouden standaard is een eliminatie- en provocatiedieet. Dat is een stevige interventie die ik regelmatig inzet bij mijn klanten. Het geeft vaak direct verlichting van de klachten. Het punt is wel dat je er dan nog niet bent. Want hoewel je dan weet welk voedingsmiddel de klachten geeft… dit voedingsmiddel is meestal niet de oorzaak van het probleem. Die oorzaak ligt ergens anders.

Oorzaken van voedingsintoleranties

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken waarom iemand een intolerantie ontwikkelt voor bepaalde voeding. Een van de oorzaken is de ziekte coeliakie. In dat geval ben je intolerant voor gluten. Dat is een van de weinige gevallen waarbij het voedingsmiddel (glutenhoudende granen) wel de boosdoener van de reactie is. In de meeste gevallen ligt de oorzaak echter elders.

Een slechte spijsvertering is bijvoorbeeld een grote oorzaak van voedingsintoleranties. Als de spijsvertering niet goed werkt, dan verteer je je voeding niet goed (genoeg). Er komen dan onvolledig verteerde voedingsresten in de dikke darm terecht, wat het darmmicrobioom verstoort. Dit kan allerlei klachten geven na het eten.

Een (al dan niet genetische) gevoeligheid voor histamine is een andere onderliggende oorzaak van voedingsintoleranties. En hoewel we die genetische component niet kunnen wegnemen, kunnen we wel zorgen dat de verstoorde histamine-balans verbetert en het lichaam histamine beter kan managen. Dit zorgt meestal voor fors minder reacties op voeding.

Veel reacties op groenten (en vaak ook reacties op zuivel) zijn verder het gevolg van een verstoord darmmicrobioom. De bacteriën in jouw darmen helpen mee om de vezels in groenten (en de lactose in zuivel) te verteren. Als de balans in je darmflora verstoord is en je de juiste beestjes voor deze klus niet of onvoldoende hebt, dan gaat het dus mis met de vertering. Dat uit zich in allerlei klachten na het eten van deze voeding.

Tot slot is chronische stress ook een grote onderliggende oorzaak van voedingsintoleranties. Bij stress gaat de spijsvertering onderuit, wat – zo las je hiervoor al – zorgt voor een slechte vertering en een verstoord darmmicrobioom. Met allerlei klachten tot gevolg.

Het aanpakken van de oorzaak is vaak de oplossing

Door het aanpakken van de oorzaak van de klachten verdwijnen voedingsintoleranties vaak als sneeuw voor de zon. Maar niet altijd. Een overgevoeligheid voor histamine of bepaalde (FODMAP) vezels in groenten en fruit blijft soms een zwakke plek. Maar meestal zie ik ook in die gevallen serieuze verbetering van de klachten en heeft de klant veel meer tools in handen om de gevoeligheid onder controle te houden. De zoektocht is dan voorbij en een nieuwe balans gevonden. Hoe fijn is dat?

Iets voor jou?

Ben jij ook helemaal klaar met jouw voedingsintoleranties en wil je onder begeleiding de oorzaak daarvan vinden en aanpakken? Plan dan gerust een gratis Zicht op herstel gesprek in, dan kunnen we kennismaken en kan ik je precies vertellen hoe ik ook jou kan helpen. Aanmelden voor dit gesprek kan hier:

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *