Vrouwen en hun hormonen…

Hormonen…. veel vrouwen worden er met enige regelmaat knettergek van. Misschien jij ook wel. Ze hebben last van hun humeur in de dagen voorafgaand aan hun menstruatie. Dan hebben ze ineens een heel kort lontje of zijn ze heel huilerig. Hun borsten zwellen (pijnlijk) op in de tweede helft van de cyclus. En als de menstruatie dan eindelijk daar is om verlossing te brengen, dan hebben ze daar flinke buik- of rugpijn van. Niet echt gezellig allemaal zullen we maar zeggen ;-).

Oestrogeen kan de boosdoener zijn

Deze klachten kunnen het gevolg zijn van teveel oestrogeen. Oestrogeen is een van je vrouwelijke geslachtshormonen. Samen met je geslachtshormoon progesteron regelt het onder andere je menstruatiecyclus. Maar het doet nog heel erg veel meer voor jou als vrouw. Het maakt dat jij je echt vrouw voelt, het ondersteunt een goede werking van je hersenen, het zorgt voor je botten, je bindweefsel en je huid, het beschermt tegen hart- en vaatziekten, reguleert je lichaamstemperatuur, je slaap en je energiehuishouding. Pfoe…. best belangrijk dus dat oestrogeen!

Oestrogeen is het hormoon dat het meeste last heeft van onze ‘moderne’ manier van leven. Daar hebben veel vrouwen het elke maand weer mee te doen. Gelukkig is er ook heel veel dat je zelf kunt doen om te zorgen dat je niet teveel oestrogeen hebt.

Ontspannen

Verreweg de grootste verstorende factor voor je hormoonhuishouding is chronische stress. Daarom heb ik het daar zo vaak over in mijn blogs. En zeg eens eerlijk: wie heeft daar nu geen last van? Het leven dat we met elkaar gecreëerd hebben is meer dan regelmatig voor velen een compleet gekkenhuis van dingen die allemaal moeten en ook nog eens op hetzelfde moment. Al die ballen die wij in de lucht menen te moeten houden verstoren onze hormoonhuishouding gigantisch.

Dus ontspan! Laat los!

En ja, ik weet dat ik dat heel makkelijk kan roepen en dat dit vaak heel wat minder makkelijk te doen is. Daar worstel ik zelf ook mee. Maar neem eens even een momentje voor jezelf en vraag je eens af: wat doe ik eigenlijk graag om te ontspannen? Misschien ben je graag buiten in de natuur of ga je heel graag naar de sauna. Boek eens een ontspannende massage of een yoga weekend voor jou alleen. Plan in ieder geval elke maand een of meerdere momenten voor jezelf in om iets te gaan doen (of juist om eens helemaal niets te doen) voor jou alleen. En zorg dat je die afspraak met jezelf ook nakomt!

Eet gezond

Oestrogeen heeft ook veel last van verkeerde voeding: geraffineerde koolhydraten bijvoorbeeld. Brood, pasta, koek, cake…. het is voor velen allemaal reuze lekker maar je lichaam heeft meer voedingsstoffen nodig. Dus eet minder geraffineerde koolhydraten. Ook (tafel)suiker is vaak een boosdoener in de klachten die ik aan het begin van deze blog noemde. Laat dat zoveel mogelijk staan. En wat denk je van vlees uit de intensieve veeteelt? De kiloknaller bij de supermarkt? Daar zitten hormonen in die jouw hormonen in de war kunnen brengen. Dat kun je dus ook beter laten liggen.

Zorg voor een gezond gewicht

Vetweefsel produceert oestrogenen! Als je dus te zwaar bent, dan produceert je lichaam elke dag weer meer oestrogenen dan wanneer je een voor jou passend gewicht hebt. Zorgen voor een gezond gewicht is dus heel belangrijk voor een normale hoeveelheid oestrogeen.

Leef in lijn met je bioritme

Oestrogeen is een hormoon dat natuurlijk niet op zichzelf staat. Het werkt samen met progesteron, dat zei ik hiervoor al, maar ook de hormonen cortisol, insuline en melatonine hebben hun invloed op oestrogeen. Cortisol en melatonine spelen onder andere een rol bij je bioritme. Als dat verstoord is, dan is cortisol en melatonine verstoord en dat heeft negatief effect op oestrogeen. Zorg daarom voor voldoende daglicht in de ochtend. Ga naar buiten of gebruik een daglichtlamp in de donkere maanden. En zeker zo belangrijk: dim je lichten in de avond en kijk na 21.00 uur niet meer op je PC, laptop of telefoon zonder blauwlicht filter.

Hormonen werken altijd samen

Er is natuurlijk veel meer te zeggen over je hormonen en over hoe je ervoor zorgt dat je die in balans houdt. Oestrogeen is ook slechts een van de hormonen die belangrijk zijn voor jou als vrouw. Ook het schildklierhormoon en het stresshormoon cortisol spelen een hele grote rol. Dit trio (oestrogeen, cortisol en schildklierhormoon) is echt het vrouwentrio. Als je deze drie goed verzorgt, dan is het veel makkelijker om de andere hormonen zoals progesteron, insuline en leptine in balans te houden.

Ben jij benieuwd hoe het staat met jouw hormonen? Heb je klachten waarvan je je afvraagt of die door een verstoring in je hormoonhuishouding komen? Doe dan de vragenlijst hormonen. Die kun je hier aanvragen:

https://www.vanappeltotzeekraal.nl/vragenlijst-hormonen-hoe-staat-het-eigenlijk-met-die-van-jou/.

Disclaimer: De inhoud van deze blogpost geeft mijn persoonlijke visie op een gezonde leefstijl weer en is uitdrukkelijk niet bedoeld als individueel advies aan jou als lezer noch als vervanging van begeleiding door een therapeut of arts. Het veranderen van je voedingspatroon of leefstijl vraagt namelijk om deskundige begeleiding, zeker als je gezondheidsklachten hebt of in verwachting bent. Neem bij gezondheidsklachten of zwangerschap daarom altijd contact op met je huisarts en/of vind een deskundig therapeut, arts of diëtist om je te begeleiden bij veranderingen in je eetpatroon. De lezer wordt ook gewezen op de van toepassing zijnde algemene disclaimer die hier te lezen is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *