Waarom de darm een sleutelrol speelt bij chronische klachten

Chronische klachten kunnen niet ontstaan als de darm goed werkt. Zo simpel is het. Gezondheid begint namelijk in de darm. Die slogan heb je waarschijnlijk al vaker gehoord en ik denk terecht. In de darm gebeurt het. Daar worden voedingsstoffen opgenomen en afvalstoffen uit het lichaam ‘gebonjourd’. Een groot deel van je immuunsysteem zit in je darmen net als een belangrijk deel van je zenuwstelsel.

In de darmen wordt ook energie gemaakt (zowel voor de darm als voor de rest van het lichaam), net als neurotransmitters (dat zijn communicatiestoffen voor je hersenen) en vitamines. Vanuit de darm vindt er tot slot continu communicatie plaats tussen de darmen en de rest van het lichaam. Hoe jij je voelt, wordt dus voor een groot deel bepaald door wat er in de darm gebeurt. Maar dat niet alleen, de darm speelt ook een sleutelrol bij chronische klachten.

Hoe kunnen chronische klachten ontstaan?

Er zijn verschillende redenen waarom chronische klachten kunnen ontstaan en blijven bestaan. Een belangrijke (en misschien wel de belangrijkste) reden is energiegebrek in het lichaam. In het lijf draait namelijk alles om energie en energie is een schaars product. Dat betekent dat er in het lichaam continu wordt gekeken naar hoe de beschikbare energie moet worden verdeeld over de verschillende organen en functies.

Organen en functies die van levensbelang zijn, gaan voor op organen en functies die dat niet zijn. Dat is logisch toch? Als dat kortdurend gebeurt, is dat geen probleem. Gaat dit nu wat langer duren, dan kunnen organen die steeds onvoldoende energie krijgen hun werk niet goed uitvoeren en zichzelf ook niet goed onderhouden en herstellen. Zo kunnen klachten in die organen ontstaan.

Het immuunsysteem is een grootverbruiker van energie

De meeste energie wordt verbruikt als het immuunsysteem in actie moet komen, bijvoorbeeld omdat er een virus of bacterie in het lichaam is binnengekomen. Een actief immuunsysteem kost gigantische hoeveelheden energie. Daarom wil je als je ziek bent het liefst in je bed liggen, niemand zien en vooral slapen. Dat spaart energie uit voor alle andere functies dan de immuunfunctie en zo kan het immuunsysteem vol aan de bak.

Als het immuunsysteem om energie vraagt aan het lichaam, dan krijgt het dat dus in principe altijd. Het immuunsysteem gaat daarmee voor op de rest en trekt zo energie weg bij andere organen. Een te lang geactiveerd immuunsysteem zorgt voor chronisch energiegebrek op andere plekken in je lijf en is zo een oorzaak van het ontstaan en blijven bestaan van chronische klachten.

De rol van de darm bij chronische klachten

Het immuunsysteem komt onder andere in actie als er een virus of bacterie wordt aangetroffen in de bloedbaan. Zo’n virus of bacterie kan het lichaam binnenkomen als – simpel gezegd – de grenspost tussen de binnenwereld en buitenwereld open staat. Deze grenspost wordt gevormd door de huid en alle slijmvliezen die je hebt. Bij slijmvliezen moet je denken aan de binnenbekleding van je darmen, je luchtwegen, je ogen, je vaginale gebied en je gewrichten. Al deze slijmvliezen zijn met elkaar verbonden en het darmslijmvlies is het grootste van het stel.

Als je darmslijmvlies niet goed functioneert, dan functioneert dus de grootste grenspost in je lijf niet goed. Een indringer is dan zo binnen. Het gevolg is een actief immuunsysteem. Als die grenspost niet snel hersteld wordt, dan blijft deze dus onvoldoende werken en is het voor potentieel ziekmakende beestjes (virussen, bacteriën, schimmels, parasieten) die in je ontlasting aanwezig zijn heel makkelijk om het lichaam binnen te komen. 

Het gevolg is dan, dat het immuunsysteem overuren moet maken om de boel af te vangen en te voorkomen dat jij ziek wordt. Dit zorgt voor een chronische verschuiving in de energie richting het immuunsysteem en weg van andere organen. Het immuunsysteem is bovendien niet gemaakt om chronisch actief te zijn, dus als je dat wel van haar vraagt, dan gaat ze op enig moment overbelast worden en foutjes maken. Het gevolg kan dan bijvoorbeeld het ontstaan van een auto-immuunziekte zijn.

De afweerfunctie van de darm herstellen met voeding

Je ziet dus dat de grenspost-functie van de darm hersteld moet worden om chronische klachten op te kunnen lossen. Dat deze afweerfunctie van de darm niet optimaal is, wil overigens niet zeggen dat je ook darmklachten hebt. Vaak is dat wel zo, maar lang niet altijd.

Het herstellen van de darm als belangrijke grenspost voor het lichaam is gelukkig met voeding en leefstijl aanpassingen prima te doen. Het begint ermee dat je de juiste voeding voor de darm moet eten en de voeding die het darmslijmvlies beschadigt uit je menu moet halen. Vaak zie ik bij mijn klanten dan al een grote verbetering in hun klachten.

Meer weten? Download dan mijn gratis e-book ‘Lekker in je vel zonder darmklachten’. Dat kun je hier doen: https://www.vanappeltotzeekraal.nl/lekker-in-je-vel-zonder-darmklachten/

Disclaimer: De inhoud van deze blogpost geeft mijn persoonlijke visie op een gezonde leefstijl weer en is uitdrukkelijk niet bedoeld als individueel advies aan jou als lezer noch als vervanging van begeleiding door een therapeut of arts. Het veranderen van je voedingspatroon of leefstijl vraagt namelijk om deskundige begeleiding, zeker als je gezondheidsklachten hebt of in verwachting bent. Neem bij gezondheidsklachten of zwangerschap daarom altijd contact op met je huisarts en/of vind een deskundig therapeut, arts of diëtist om je te begeleiden bij veranderingen in je eetpatroon. De lezer wordt ook gewezen op de van toepassing zijnde algemene disclaimer die hier te lezen is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *