Waarom zelf je voeding aanpassen niet brengt wat je had gehoopt

We leven voor mijn gevoel een beetje in een ‘do-it-yourself’-tijdperk. Het tijdperk waarin het lijkt dat je alles zelf kunt doen. Je schildert je huis zelf. Je leert op YouTube hoe je wat dan ook moet doen en doet het vervolgens zelf. En nieuwe meubels die haal je bij IKEA en zet je zelf in elkaar. Het lijkt allemaal heel simpel. Het ziet eruit als iets dat je wel ‘even’ tussendoor zelf kunt doen. Hoewel ‘even’…. ik weet niet hoe jouw ervaringen zijn, maar ik vind dat hele doe-het-zelf-gedoe vaak toch ingewikkelder en meer tijdrovend dan ik dacht.

Het is dan ook niet zo gek dat je dan ook denkt: die voeding aanpassen dat kan ik zelf wel. Hoe moeilijk kan het zijn? Tis maar voeding toch? Daar zijn we allemaal mee opgegroeid en vertrouwd. Dus daar iets in aanpassen dat kan ik heus prima zelf. Toch is mijn ervaring dat het meestal niet brengt wat je ervan had verwacht. Hoe komt dat nou?

Je voeding aanpassen is meer dan alleen iets uit je menu halen

Stel je hebt al jaren behoorlijke buikklachten. Je hebt buikpijn, een opgeblazen gevoel, last van winderigheid en wisselende ontlasting. Je volgt mij al een tijdje en leest dat ik het vaak heb over gluten. Je besluit die eens een tijdje uit je menu te halen. Dat is simpel toch?

Nou niet echt.… 

Je komt al snel tot de conclusie dat die gluten zowat overal inzitten. In het brood dat je zo graag eet. In de cruesli die je over je yoghurt doet. In dat bordje pasta waar je zo dol op bent. Uiteraard in die pizza die je op vrijdagavond eet als je met een vriendin bij de Italiaan zit. En in dat stuk taart dat je krijgt op de verjaardag van je neefje van zes. Zucht….. 

Toch besluit je om de gluten eruit de doen en dus al deze voeding te schrappen. 

Maar dan…?

Wat je uit je menu haalt moet vervangen worden door iets anders

Al snel kom je tot de conclusie dat je honger hebt overdag als je alles waar gluten in zit uit je menu schrapt. Er zal dus iets voor in de plaats moeten komen. Doe je dat niet, dan heb je niet alleen honger en val je af maar komt je lichaam ook energie tekort. Je wordt moe en prikkelbaar. Je hoofd gaat het minder goed doen en je hebt minder zin om wat te ondernemen.

De meest voor de hand liggende stap, die ik ook heel veel vrouwen zie zetten, is om dan glutenvrije producten te gaan gebruiken. Dat klinkt logisch. De voeding blijft er vertrouwd uitzien, alleen missen de gluten (maar dat was ook de bedoeling dus is het probleem niet). 

Wat je uit je menu haalt hoeft de oorzaak van je klachten niet te zijn

Verwachtingsvol kijk je vervolgens uit naar hoe je buik reageert op deze glutenvrije periode om al snel tot de conclusie te komen dat het eigenlijk niet zoveel uitmaakt. En dat is logisch, want je vervangt de ene koolhydraatbron (glutenhoudende granen) door een andere koolhydraatbron (glutenvrije granen). Daar is voor je lijf niet zoveel anders aan.

De reden waarom je buikklachten hebt van brood, pasta en pizza hoeft ook niet perse te liggen aan de gluten. Daar ging jij wel vanuit en daarom werkte het misschien niet

De oorzaak kan bijvoorbeeld ook de hoeveelheid geraffineerde koolhydraten in je menu zijn. Deze zitten simpel gezegd in voeding die in een fabriek is gemaakt van granen, zoals in brood, pasta en koek. Deze koolhydraten verstoren namelijk onder andere de samenstelling van je darmflora. Een verstoring daarin kan al de oorzaak zijn van alle hiervoor genoemde buikklachten. Het vervangen van de ene bron van geraffineerde koolhydraten door de andere doet dan inderdaad niet zoveel.

Hoe moet het dan wel: je voeding aanpassen?

De vraag is daarom: hoe pas je nu wel met succes je voeding aan. Het antwoord daarop is nog niet zo makkelijk te geven, want het hangt van je klachten af en van je huidige voedingspatroon. Toch is er in algemene zin wel iets over te zeggen. Dat kun je lezen in mijn gratis e-boek ‘3 tips om met succes je voeding aan te passen’ (inclusief een gratis lijst van voeding die helpend is voor je lijf).

Je kunt dit e-boek hier downloaden: https://www.vanappeltotzeekraal.nl/3-tips-om-met-succes-je-voeding-aan-te-passen/

Disclaimer: De inhoud van deze blogpost geeft mijn persoonlijke visie op een gezonde leefstijl weer en is uitdrukkelijk niet bedoeld als individueel advies aan jou als lezer noch als vervanging van begeleiding door een therapeut of arts. Het veranderen van je voedingspatroon of leefstijl vraagt namelijk om deskundige begeleiding, zeker als je gezondheidsklachten hebt of in verwachting bent. Neem bij gezondheidsklachten of zwangerschap daarom altijd contact op met je huisarts en/of vind een deskundig therapeut, arts of diëtist om je te begeleiden bij veranderingen in je eetpatroon. De lezer wordt ook gewezen op de van toepassing zijnde algemene disclaimer die hier te lezen is.

2 antwoorden
  1. Riet Strijker
    Riet Strijker zegt:

    Ik ben eerst begonnen met alle brood te laten staan en te vervangen door salades en zo. Ik heb een dietiste geraadpleegd of ik alle voedingsstoffen binnen krijg door een voedingsdagboek bij te houden en dat aan haar voor te leggen. Dat was allemaal goed volgens haar. Sinds december ’21 ben ik begonnen met serieus paleo te gaan volgen, met heel af en toe een “uitstapje” met rijst, aardappelen of peulvruchten. Ik moet toegeven dat voor paleo ik af en toe nog wel van de “cravings” had dat ik zoetigheid moest eten. Nu met paleo heb ik dat niet, kan af en toe een maaltijd overslaan zelfs zonder honger te krijgen. Omdat ik niet de paleo baksels eet (met amandelmeel, tapiocameel oid) val ik gewoon goed af en ik blijf me goed voelen.

    Beantwoorden
    • Chantal
      Chantal zegt:

      Wat super Riet! En heel goed dat je een deskundige hebt laten meekijken of je wel alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Zo belangrijk. Zonder alle benodigde voedingsstoffen komt je lijf toch in de knoei. Misschien niet meteen, maar wel als je het wat langer doet.

      Hartegroet,

      Chantal

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *