Waarom je beter geen fruitontbijt neemt
In mijn praktijk hoor ik regelmatig, dat vrouwen de dag beginnen met een fruitontbijt. Ze willen de dag namelijk goed beginnen en fruit is gezond, zo is de gedachte. Het zit immers barstensvol met vitamines en gezonde vezels. De gedachte dat een fruitontbijt daarmee een goed idee is snap ik daarom wel. Toch is dat niet zo.
Fruit is gezond
Fruit is inderdaad gezond. Het bevat naast vitamines en allerlei verschillende soorten vezels ook bioactieve plantstoffen. Dat zijn de stoffen die fruit (en groenten ook) hun kleur geven. Het zijn stoffen die de plant helpen gezond te zijn en die ook voor mensen helpend kunnen zijn. Er worden steeds meer bioactieve plantstoffen ontdekt en onderzocht op hun mogelijke gezondheidseffecten voor mensen.
Maar fruit bevat ook veel fruitsuikers en hoewel het natuurlijke suikers zijn, zijn het in de basis wel gewoon suikers. En die hebben, ongeacht hun oorsprong, allemaal effect op de bloedsuikerspiegel en daar zit het pijnpunt.
Een fruitontbijt laat je bloedsuikerspiegel teveel stijgen
Het eten van suikers, dus ook het eten van fruit, zorgt ervoor dat de hoeveelheid suiker (glucose) in je bloed gaat stijgen. Dat hoort ook zo, want dan kan deze belangrijke bron van energie door het lichaam worden vervoerd naar de cellen die dat nodig hebben. So far, so good.
Nu wil het geval dat de hersenen het niveau van je bloedsuiker nauwlettend in de gaten houden. Een te hoge bloedsuiker en een te lage bloedsuiker is namelijk schadelijk voor het lijf. Daarom geven de hersenen bij een stijging van de hoeveelheid glucose in het bloed een seintje aan de alvleesklier om insuline te maken. Insuline is een hormoon dat de lichaamscellen helpt om de glucose uit het bloed op te nemen. Het gevolg is dat de cellen beschikken over brandstof om energie van te maken en dat de hoeveelheid glucose in het bloed weer gaat dalen.
Het eten van een fruitontbijt zorgt voor een flinke stijging van je bloedsuiker en doet daarmee een fors beroep op je alvleesklier om insuline te maken om de boel in balans te houden.
Schommelingen in je bloedsuiker
Als je regelmatig een fors beroep doet op je alvleesklier om insuline te maken, dan kan dat op enig moment tot gevolg hebben dat de alvleesklier meer insuline gaat maken dan er eigenlijk nodig is om de bloedsuiker te reguleren. Hierdoor wordt er teveel glucose uit het bloed opgenomen in je lichaamscellen en daalt de bloedsuikerspiegel te hard. Hierdoor kan de glucosespiegel in het bloed onder de gewenste ondergrens uitkomen.
Zodra de bloedsuikerspiegel onder deze ondergrens uitkomt, dan geven de hersenen een seintje aan de alvleesklier om een ander hormoon te maken, namelijk glucagon. Dit hormoon zorgt ervoor dat de in het lichaam opgeslagen glucose wordt vrijgegeven aan het bloed. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel weer tot het niveau dat de hersenen oké vinden.
Als je je dag begint met een suikerrijk ontbijt, zoals een fruitontbijt of een boterham met jam, dan geef je als het ware een flinke duw tegen het systeem dat je bloedsuikerspiegel moet reguleren. Doe je dat vaker, omdat je eigenlijk je dag altijd wel met een zoet ontbijt begint, dan raakt dat regulatiesysteem uit balans en zorg je er zo voor dat je de hele dag schommelt in de hoeveelheid suiker dat er in je bloed zit. Dat geeft een hoop gedoe en is heel vermoeiend.
Wat is dan wel een goed ontbijt?
Een goed ontbijt is een volwaardig ontbijt. Het bevat niet alleen suikers, maar ook eiwitten en gezonde vetten. Als je graag iets van fruit eet in de ochtend, eet er dan iets bij dat eiwitten en vetten bevat. Een heel simpel voorbeeld is volvette kokosyoghurt en een handje gemengde noten, zaden of pitten. Of je neemt een roerei met wat roergebakken groenten en als toetjes bij dat ontbijt eet je dan een stukje fruit.
Door het toevoegen van eiwitten en gezonde vetten vertraag je de afgifte van de suikers in het bloed. Hierdoor gaat de bloedsuiker minder snel stijgen en krijgt de alvleesklier de tijd om op het gemakje de boel binnen de normen te houden die de hersenen en het lijf fijn vinden. En jij hebt daar ook baat bij, want je energie wordt stabieler en je hoeft niet elke 2 uur iets te eten om je lekker te blijven voelen.
Heb jij wel elke 2-3 uur iets te eten nodig?
Als jij merkt dat inderdaad elke 2-3 uur iets moet eten omdat je anders niet lekker wordt of chagrijnig. Dan is er waarschijnlijk iets mis met de regulatie van de bloedsuiker. Dat klinkt misschien nog onschuldig, maar op de lange duur is dat echt heel verstorend voor het hele lijf. Het is dus verstandig om daar iets aan te doen.
Wil je dat wel maar weet je niet hoe? Overweeg je om daar hulp bij in te schakelen en lijkt het je wel wat als ik je daarmee help? Meld je dan gerust aan voor een gratis online sessie dan kijk ik met je mee en krijg je meteen ook 2 tips om direct mee aan de slag te gaan.
Meer info en aanmelden kan hier: https://www.vanappeltotzeekraal.nl/gratis-sessie-met-minimaal-2-gouden-tips-speciaal-voor-jou/
Disclaimer: De inhoud van deze blogpost geeft mijn persoonlijke visie op een gezonde leefstijl weer en is uitdrukkelijk niet bedoeld als individueel advies aan jou als lezer noch als vervanging van begeleiding door een therapeut of arts. Het veranderen van je voedingspatroon of leefstijl vraagt namelijk om deskundige begeleiding, zeker als je gezondheidsklachten hebt of in verwachting bent. Neem bij gezondheidsklachten of zwangerschap daarom altijd contact op met je huisarts en/of vind een deskundig therapeut, arts of diëtist om je te begeleiden bij veranderingen in je eetpatroon. De lezer wordt ook gewezen op de van toepassing zijnde algemene disclaimer die hier te lezen is.
Ik heb dit ook geleerd maar bij medical medium is dit heel anders. Juist fruit zonder iets anders (Ayurveda zegt dat ook) en juist vaker eten voor de adrenals
Ook bij masteringdiabetes zie je mensen opknappen op alleen fruit en groente
Duizenden mensen Helen en bij mij lijkt niets te werken