Waarom minder brood eten een goed idee is en hoe je dat zou kunnen doen

Ken je dat gevoel? Je voelt je al ontzettend lang niet je beste zelf. Je bent moe en dat is je aan te zien. Je hebt allerlei vage en minder vage klachten die maar niet overgaan. En door dat alles ben je er ook niet gezelliger op aan het worden. Als je kijkt naar je vriendinnen of collega’s dan lijken die allemaal te bruisen van de energie en overal voor in te zijn. En jij…. jij zou dat ook wel willen.

Zes jaar geleden was dat de plek waar ik stond. En ik besloot dat het genoeg was.

Het was tijd om iets anders te gaan doen

Ik had genoeg van al die lichamelijke klachten waar niemand een antwoord op leek te hebben en die mij er elke dag weer aan herinnerden dat er iets niet okay was. Ik was er klaar mee om altijd moe te zijn en niet te begrijpen waarom. En dat bleke snuitje met die donkere kringen onder mijn ogen was ik ook meer dan zat. Ik voelde me aan het einde van de dag net een uitgeknepen vaatdoek en dat was niet mijn idee van “Je bent jong en je wilt wat!”. Het was tijd om iets anders te gaan doen. Want wat ik wel heel goed begreep, was dat als ik iets anders wilde, dat ik dan iets anders moest gaan doen. Ik moest het heft in eigen hand nemen en zelf aan de slag gaan met mijn gezondheid. En ik ben tot op de dag van vandaag zo ontzettend trots en dankbaar dat ik dat heb gedaan. Want wat heeft me dat veel opgeleverd.

En juist omdat het me zoveel mooi’s heeft opgeleverd, wil ik heel graag met je delen wat het belangrijkste is geweest dat ik anders ben gaan doen. Ik wil je laten zien hoe jij dat ook kunt doen om op een betere plek met je gezondheid te komen. Het is mij gelukt en dat gaat jou ook lukken als je besluit dat het jouw tijd daarvoor is.

Stoppen met brood eten was de sleutel

Verreweg dé belangrijkste aanpassing die ik heb gedaan is het veranderen van wat ik eet. Ik ben gestopt met het eten van brood. En haak nou niet meteen af. Veel mensen denken dat geen brood eten ingewikkeld is en niet is in te passen in hun drukke leven. Dat is echt niet zo. Natuurlijk moet je even wennen en zoeken in het begin, maar als je het een beetje voorbereid en overdenkt is het veel simpeler dan je zou verwachten. Belangrijker nog, en dat zie ik in mijn praktijk bijna standaard, is dat heel veel klachten verminderen als je minder of geen brood eet. En dat geldt ook als je denkt dat je geen last hebt van brood. Als ik een euro kreeg voor elke keer dat ik hoor van mensen die geen last dachten te hebben van brood, dat hun buik veel beter aanvoelt nu ze het niet meer eten en dat ze minder klachten hebben….. Maar goed.

Hoe je dat doet: minder brood eten

Wat nou als je:

  • 1 broodmaaltijd per week uitkiest en die verandert? Op dat moment eet je geen boterham, maar een maaltijdsalade. Hoe je van je salade een maaltijd maakt, kun je in deze blog lezen. Kies een dag dat je tijd genoeg hebt om je eten te maken en op te eten.
  • de boterhammen die je wel eet anders belegd? Dus niet een plak kaas of een lik sandwichspread (of erger nog: chocoladepasta), maar je belegt je boterham rijkelijk met van alles dat jouw lichaam echte voedt: gerookte zalm of gerookte makreel, avocado, tomaat, rucola, komkommer, een dot zelfgemaakte mayonaise. Kortom, gezonde vetten en eiwitten en vooral ook groenten. Als je je boterham zo belegd, dan heb je minder brood nodig in die maaltijd. Dat scheelt al weer 😉
  • een restje van de avond ervoor als lunch eet? Je maakt de avond ervoor een extra grote portie en warmt die de dag erna op. Simpel, snel klaar en voedzaam. Oh ja, en zonder boterham 😉

En als je nu bedenkt dat je eigenlijk best wel wilt proberen om helemaal geen brood meer te eten, dan kan het handig zijn om:

  • een aantal maaltijdsalades te verzinnen (of op te zoeken) die je lekker vindt en waar je tot je avondeten op vooruit kunt. Deze wissel je dan af. Zo heb je voldoende variatie en hoef je niet elke keer het wiel uit te vinden. Denk er dan wel aan dat je voldoende gezonde vetten in je salade doet, want dan kun je er lekker lang op vooruit.
  • te werken met een seizoensmenu. Een seizoensmenu is een weekmenu voor dat seizoen waarin je opschrijft wat je die week wilt eten. Dat scheelt enorm veel tijd in het verzinnen wat je nu weer moet eten en maakt het ook makkelijk om boodschappen te doen, want je lijstje is elke week ongeveer hetzelfde.
  • te bedenken wat je gaat doen als je plotseling in een situatie terecht komt waarin je even niet kunt eten wat je gepland had en je dus moet improviseren. Hoe voorkom je dat je dan naar een boterham grijpt? Als je een ‘noodplan’ hebt, is het allemaal veel makkelijker.

Wat denk je? Heb ik je hiermee geïnspireerd om eens wat meer te variëren in je voeding en de boterham eens te laten staan? Heb je het idee gekregen dat het misschien ook voor jou wel haalbaar is om wat minder brood te eten?? Ben je nieuwsgierig geworden naar wat dat voor jouw gezondheid zou kunnen doen? Ik hoop het voor je. Probeer het eens een maand en voel wat het met je doet.

Als je (ernstige) klachten hebt

Let voordat je je voeding gaat aanpassen wel even op het volgende.

Als je nu heel veel (of ernstige) klachten hebt of je bent ziek, dan is het niet verstandig om je voeding aan te passen zonder deskundige begeleiding. Voeding is heel bepalend voor je gezondheid en zeker bij specifieke gezondheidsklachten is voldoende, recente kennis van de effecten van voeding op die klachten heel belangrijk. Vind in dat geval een deskundige therapeut die jou kan coachen en begeleiden bij het veranderen van je voeding.

Meer tips…??

Wil je nog meer tips om met succes je voeding aan te passen? Schrijf je dan in om mijn gratis e-book ‘3 tips om met succes je voeding aan te passen’ te ontvangen. Dat kun je hier doen:

https://www.vanappeltotzeekraal.nl/3-tips-om-met-succes-je-voeding-aan-te-passen/

Disclaimer: De inhoud van deze blogpost geeft mijn persoonlijke visie op een gezonde leefstijl weer en is uitdrukkelijk niet bedoeld als individueel advies aan jou als lezer noch als vervanging van begeleiding door een therapeut of arts. Het veranderen van je voedingspatroon of leefstijl vraagt namelijk om deskundige begeleiding, zeker als je gezondheidsklachten hebt of in verwachting bent. Neem bij gezondheidsklachten of zwangerschap daarom altijd contact op met je huisarts en/of vind een deskundig therapeut, arts of diëtist om je te begeleiden bij veranderingen in je eetpatroon. De lezer wordt ook gewezen op de van toepassing zijnde algemene disclaimer die hier te lezen is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *