Je voeding aanpassen: is dat voor altijd?

Regelmatig spreek ik vrouwen die al een tijdje rondlopen met de gedachte om hun voeding aan te passen om te zien of ze zich daar beter door gaan voelen. Ze hebben al jaren last van hun spijsvertering, hebben onrustige darmen of hebben veel last van vermoeidheid en stressklachten. Ergens diep van binnen voelen ze heel goed aan dat voeding hierbij een rol zal spelen. Ze willen zich echt heel graag beter voelen en een natuurlijke aanpak trekt ze het meeste aan. Toch houdt iets hen tegen om nu echt de stap te zetten en het te doen.

Als ik dan vraag wat hen tegenhoudt, dan hoor ik vaak dat ze er een beetje tegenop zien. Ze vragen zich af of ze dan nooit meer de dingen mogen eten die ze nu zo lekker vinden. Het idee dat het aanpassen van hun voeding iets is voor altijd schrikt toch wat af. De vraag is of dat nou terecht is.

Hoelang moet ik dan anders eten?

De vraag of het aanpassen van je voeding iets is voor tijdelijk of voor altijd is een hele logische vraag. Het antwoord hangt er een beetje vanaf. Welke klachten heb je? Hoe ernstig zijn die? Hoeveel verbetering wil je daarvan hebben? Wat is de oorzaak van de klachten en welke rol speelt voeding daarin?

Stel je hebt coeliakie, de ziekte van Crohn of een trage schildklier. In die gevallen is het niet handig als je gluten eet. Bij deze aandoeningen geldt dat af en toe toch gluten eten klachten geeft of de aandoening in stand houdt. Dan is het toch het best om gluten echt uit je menu te halen. Voor altijd. Zo simpel is het soms.

Vaak ligt het echter genuanceerder. Vaak gaat het om de balans tussen wat je eet en om hoe vaak je iets eet waar je lijf eigenlijk niet blij van wordt. Voor altijd iets niet meer eten hoeft dan niet.

Voeding als medicijn: hoe werkt dat?

Als je voeding gaat inzetten als medicijn, dan is het wel zaak dat je voeding waar je lijf hinder van heeft even niet eet. Hoelang dat ‘even’ is, hangt af van de ernst van de klachten, hoelang je ze al hebt en hoe goed je lijf op de nieuwe voeding reageert. Een aantal weken tot maanden moet je wel aanhouden. 

Na deze periode voelen de meeste van mijn klanten zich echter zo goed, dat ze de voeding die ze dan al een tijdje niet meer eten zonder er over na te denken uit hun menu houden. Of ze proberen hun ‘oude’ voeding weer een keer uit en merken eigenlijk dan pas echt hoe hun lijf erop reageert. Op basis daarvan maken ze de keuze om die voeding niet meer te eten of dat af en toe wel te doen en dan de klachten voor lief te nemen.

Waar start je als je voeding wilt aanpassen?

Een belangrijke vraag is waar je begint als je met je voeding aan de slag gaat. Zeker als je er wat tegenop ziet, is het slim om de juiste plek om te starten te kiezen. Kijk daarom eens naar je week. Welke dagen heb je de meeste ruimte? Op welke dagen voel je je het beste, het meest ontspannen? En wat zou je op die dagen willen uitproberen? 

Misschien wil je op die dagen wel een salade tussen de middag eten in plaats van een boterham. Of kies je voor een avondmaaltijd zonder pasta, rijst of aardappels, maar met meer groenten. Het hoeft niet meteen groots en meeslepend te zijn.

Laat je toetje eens weg op zo’n dag. Of stop na het avondeten met eten, dus laat dat chocolaatje bij de thee of dat kleine handje nootjes om 22.00 uur lekker staan en geef je spijsvertering eens wat rust.

Voel waar jij wilt beginnen. Wat jou haalbaar lijkt. En doe dat op een moment dat daarvoor het best geschikt is. Vandaar ga je verder op jouw pad. In jouw tempo. En je voelt wat het met je doet. Ik weeJe voeding aanpassen: is dat voor altijd?t zeker dat dit laatste je grootste motivator gaat zijn.

Over hoe je met succes, blijvend je voeding aanpast en waar je in het begin dan tegenaan kunt lopen heb ik al eerder een blog geschreven. Die kun je hier lezen.

Disclaimer: De inhoud van deze blogpost geeft mijn persoonlijke visie op een gezonde leefstijl weer en is uitdrukkelijk niet bedoeld als individueel advies aan jou als lezer noch als vervanging van begeleiding door een therapeut of arts. Het veranderen van je voedingspatroon of leefstijl vraagt namelijk om deskundige begeleiding, zeker als je gezondheidsklachten hebt of in verwachting bent. Neem bij gezondheidsklachten of zwangerschap daarom altijd contact op met je huisarts en/of vind een deskundig therapeut, arts of diëtist om je te begeleiden bij veranderingen in je eetpatroon. De lezer wordt ook gewezen op de van toepassing zijnde algemene disclaimer die hier te lezen is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *