Waarom even stil zijn goed is voor je darmen

We hollen wat af allemaal. We rennen van hot naar her. In een poging om alle ballen in de lucht te houden en alle rollen te vervullen waarvan ooit bedacht is (door wie eigenlijk?) dat wij vrouwen die moeten vervullen. Oh ja, en dan ook graag perfect….

De rol van echtgenote, moeder, zus, dochter, vriendin, buurvrouw etcetera.

Ondertussen moeten we ook carrière maken. Een slimme meid is immers op haar toekomst voorbereid (Ken je die nog..??). En uiteraard zijn we ook de perfecte gastvrouw voor allerlei feestjes en partijtjes die georganiseerd moeten worden.

Er is alleen één probleempje. Iets kleins misschien.

Je darmen….

Darmen en stress gaan niet samen

Jouw arme darmen kunnen niet zo goed tegen al dat gejakker en gejaag. Alsmaar ‘aan’ staan en actief zijn zorgt ervoor dat je in je fight/flight stand staat. Je lijf denkt dat jij in gevaar bent. Het gevolg voor je darmen is helaas funest.

  • Er gaat tot wel 80% minder energie naar je darmen als je ‘aan’ staat. En zonder energie kunnen ze niet goed functioneren
  • Je verteert je eten niet meer goed, want daarvoor moet je ontspannen zijn. Hierdoor komen er onverteerde voedingsresten in je darmen terecht en die verstoren je darmflora
  • Je darmwand wordt verhoogd doorlaatbaar en daardoor neemt je afweer af en ga je met een beetje pech op van alles reageren (voeding, pollen, huisstofmijt, kattenharen)

De gevolgen zijn vaak luid en duidelijk

Door dit alles ontstaat dus allerlei gedoe in je spijsverteringskanaal en darmen. Je ontwikkelt voedingsintoleranties en allergieën. Je ontlasting gaat alle kanten op en je voelt je opgeblazen.

De oplossing vraagt om stilte

Wat nu als je eens even stil wordt. Alleen aandacht geeft aan je lijf. Diep inademt en met een flinke, hoorbare zucht uitademt. Alles even loslaat en tot stilstand komt.

Dan kan je lijf uit de actiestand en in de rest/digest stand komen. Zodat je je eten tenminste kunt verteren. Een groot voordeel hiervan is dat je al die mooie voedingsstoffen dan ook kunt opnemen in je lijf en gebruiken. En daar at je ze volgens mij ook voor.

Bovendien gaat er dan weer energie naar je spijsverteringskanaal en darmen. Kunnen zij herstellen en hun werk weer doen. Kan gedoe in je buik minder worden. En als kers op de taart: als je zo regelmatig eens even stil wordt en voelt, dan voel je meteen waar het allemaal wat minder kan. Waar je rust kunt vinden. Kunt ontspannen. 

Als je daar gehoor aan geeft, kun je stapje voor stapje bouwen aan een leefstijl die bij jou past. Bij jouw lijf. Bij jouw darmen. En als bonus krijg je dan ook nog een pak meer energie dan je nu aan het einde van de dag hebt.

Als je dit zo leest, hoe sta jij er dan eigenlijk voor? Waar kan het wel wat minder en wat zou je dat brengen?

Disclaimer: De inhoud van deze blogpost geeft mijn persoonlijke visie op een gezonde leefstijl weer en is uitdrukkelijk niet bedoeld als individueel advies aan jou als lezer noch als vervanging van begeleiding door een therapeut of arts. Het veranderen van je voedingspatroon of leefstijl vraagt namelijk om deskundige begeleiding, zeker als je gezondheidsklachten hebt of in verwachting bent. Neem bij gezondheidsklachten of zwangerschap daarom altijd contact op met je huisarts en/of vind een deskundig therapeut, arts of diëtist om je te begeleiden bij veranderingen in je eetpatroon. De lezer wordt ook gewezen op de van toepassing zijnde algemene disclaimer die hier te lezen is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *