Lunchen zonder brood

De gemiddelde Nederlander eet een boterham met kaas of vleeswaren voor de lunch. Dat zit er van kleins af aan al in. Daar ben je mee opgegroeid en dat is normaal. Daar sta je niet meer bij stil. Totdat je lijf protesteert, je chronische buikklachten hebt en je iets moet om daar vanaf te komen.

En dan komt – in ieder geval als je bij mij aan tafel komt zitten – de vraag op wat te doen met die boterham. Mijn advies is dan om die eens een tijdje niet te eten om te zien wat dat brengt voor je buik en gezondheid.

Geen brood? Wat dan wel?

Veel van mijn klanten kijken even bedremmeld als ik ze voorstel om in ieder geval eens 6 weken geen brood (of pasta, pizza, koek etc) te eten. Je ziet ze denken: wat mag ik dan wel eten? En dat snap ik. Je hebt misschien nog nooit echt nagedacht over je lunch. Je eet gewoon een boterham. Dat is snel. Veel mensen vinden dat ook lekker. Dus klaar…. 

Maar als je nu even afstapt van de gewoonte om naar een boterham te grijpen en een stap terug doet. Wat heb je dan aan mogelijkheden om te eten? Je kunt feitelijk alles eten voor je lunch.

En als alles mogelijk is, dan heb je ineens een heel scala aan voedingsmiddelen om uit te kiezen. Voedingsmiddelen met veel meer smaak dan een boterham en die je ook daadwerkelijk voeden omdat er vitamines, mineralen, eiwitten, vetten en koolhydraten in zitten. Dat gaat je bij die boterham met broodbeleg echt niet lukken.

Salades voor de lunch

Meestal starten we dan met het maken van voedende maaltijdsalades. Hoe je van een salade een maaltijd maakt kun je hier lezen. Die salades vinden de meeste van mijn klanten heerlijk. Ze zijn lekker, ze voeden goed en hun lijf geeft met van alles aan dat het beter voor hen is. Dat ze echt gevoed worden en kunnen herstellen van hun klachten. Hoe tof is dat?

Toch gaat het bij een aantal van mijn klanten dan op enig moment knagen. Een veel gehoorde vraag is dan: “Maar ik kan toch niet altijd een salade voor de lunch eten?” Het is echter nog maar de vraag waarom dat niet zou kunnen. Want at je voorheen niet altijd een boterham voor je lunch? Waarom kon dat dan wel en is dat bij een salade anders? 

Ik snap het natuurlijk wel. Je bent het niet gewend en soms wil je gewoon ook iets anders (lees: de oude vertrouwde boterham) voor de lunch. Gelukkig kun je ook andere dingen eten dan salades zonder meteen naar de niets brengende boterham te grijpen.

Alternatieven voor de lunch met brood

Naast salades kun je namelijk ook een gevulde maaltijdsoep nemen. En bij soep hoort natuurlijk…. ja, je dacht het al: een broodje. Nou, dat kan ook. Dan maak je er mijn lijnzaadbrood bij. Dat kun je van te voren maken, in plakken snijden en invriezen. Eet je dan soep als lunch, dan haal je 2 plakken van dit brood uit de vriezer en die eet je erbij. Flinke lik roomboter erop en smullen maar.

Iets anders dat je kunt doen voor de lunch, is een groentenquiche maken (zonder deeg). Die maak je dan de dag van te voren en daar kun je dan 2 dagen van eten. Zeker als het wat kouder buiten wordt, kan dat een fijn alternatief zijn. Bovendien zijn de mogelijkheden eindeloos, want je kunt er steeds andere groenten en kruiden in doen.

Of je maakt een ouderwetse brood maaltijd maar dan anders. Maak dan bijvoorbeeld mijn courgettebroodjes eens en beleg die met een spread van gerookte makreel, wat rucola en wat tomaat en komkommer. Deze courgettebroodjes zijn lekker neutraal van smaak, voedzaam en ontzettend goed voor je darmen vanwege de vezels die erin zitten. Ze zijn ook nog eens snel gemaakt en je kunt ze invriezen. Door ze te beleggen met gezonde vetten heb je er de hele middag voldoende aan. 

En wat doe ik dan met het ontbijt?

Misschien denk je nu: ‘ok, de lunch dat snap ik, maar wat doe ik dan met mijn ontbijt?’. Download dan mijn gratis e-boek Ontbijten zonder granen en zuivel. Daarin staan allerlei recepten die je als ontbijt kunt nemen in plaats van de boterham. Overigens kun je deze recepten ook voor de lunch gebruiken, want wie bepaalt eigenlijk wat je op wat moment van de dag eet? Dat ben jij zelf toch? 

Je kunt het e-boek Ontbijten zonder granen en zuivel hier downloaden: https://www.vanappeltotzeekraal.nl/ontbijt-zonder-granen-of-zuivel/

Disclaimer: De inhoud van deze blogpost geeft mijn persoonlijke visie op een gezonde leefstijl weer en is uitdrukkelijk niet bedoeld als individueel advies aan jou als lezer noch als vervanging van begeleiding door een therapeut of arts. Het veranderen van je voedingspatroon of leefstijl vraagt namelijk om deskundige begeleiding, zeker als je gezondheidsklachten hebt of in verwachting bent. Neem bij gezondheidsklachten of zwangerschap daarom altijd contact op met je huisarts en/of vind een deskundig therapeut, arts of diëtist om je te begeleiden bij veranderingen in je eetpatroon. De lezer wordt ook gewezen op de van toepassing zijnde algemene disclaimer die hier te lezen is.

2 antwoorden
  1. Tess
    Tess zegt:

    Ik ben geen mega fan van soep maar meenemen voor onderweg is wel makkelijk. Mijn ultieme oplossing voor een makkelijke salade is de avond van te voren extra veel ovengroenten maken. En die groenten (zoete aardappel, courgette, ui, aubergine, wortel, paprika. Alvast klaarzetten in een glazen meeneem kom. Dan hoef ik de volgende ochtend alleen nog maar de slabladeren er boven op te leggen en een heerlijke balsamico-olie in een klein bakje erbij. Afmaken met twee gekookte eitjes, restjes vis of gebakken kippendij. Jammie!

    Beantwoorden
    • Chantal
      Chantal zegt:

      Super tip Tess! Dank je wel. Die ovengroenten was ik een beetje vergeten. Ik ga dat deze week meteen weer invoeren. Zo makkelijk om de oven je lunch klaar te laten maken, terwijl jij iets anders aan het doen bent (een boek lezen bijvoorbeeld 😉).

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *