Ben jij ook zo klaar met jouw darmgedoe?
Heel wat vrouwen lopen jaren rond met klachten in hun darmen. Soms hebben die een aantoonbare oorzaak zoals de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa. Maar meestal lijkt er geen aantoonbare oorzaak te zijn. Dan heb je ‘gewoon’ last van je darmen.
In die laatste gevallen wordt er vaak het predicaat ‘prikkelbare darmen’, ‘prikkelbaredarmsyndroom‘ of afgekort ‘PDS’ opgeplakt. Je wordt naar huis gestuurd met de mededeling dat er niets aan te doen is.
Daar ben ik het niet mee eens!
In beide gevallen, dus of je nu wel of niet een ‘echte’ darmaandoening hebt, is er wel degelijk een aantal oorzaken aan te wijzen die bijdragen aan het ontstaan en blijven bestaan van de klachten. Daar kunnen we naar op zoek en iets aan doen. Het gevolg is vaak dat de klachten fors afnemen of verdwijnen.
Nieuwsgierig of dat ook voor jouw darmklachten geldt?
Doe dan mee met mijn Interactieve online workshop ‘Reken af met jouw darmklachten’.
Heb jij dat nou ook?
- Je hebt al heel lang last van wat je eet. Na het eten voel je je regelmatig opgeblazen, soms ook misselijk. Je buik voelt niet fijn aan en rommelt soms behoorlijk.
- Bij een grotere maaltijd heb je vaak last van boeren of brandend maagzuur. Dat heb je trouwens ook als je aardappelen, brood of pasta eet. Je wilt er vanaf zonder maagzuurremmers te gebruiken, want daar voel je helemaal niks voor.
- Als je naar het toilet gaat, dan is duidelijk dat het niet goed gaat in je buik. Je hebt behoorlijk wat wc papier nodig en de ontlasting ruikt ook niet echt fris.
- Je hebt vaak diarree of kunt juist heel moeilijk – soms wel dagen niet – naar het toilet. Er is geen pijl op te trekken, op die wisselende ontlasting van je. Je zou er heel wat voor over hebben om elke dag zonder ongemak naar de wc te kunnen.
- Je bent op een punt aangekomen dat je het zo niet langer wilt. Het zit je zo in de weg in de dagelijks leven. Je bent er klaar mee en wilt NU iets doen om dit op te lossen, maar dan wel op een natuurlijke manier. Op een manier die ook bij jou past.
- Je hebt al geprobeerd je klachten te verminderen door iets in je voeding aan te passen. Dat heeft wel wat geholpen, maar niet genoeg. Je bent toe aan iets dat wel helpt zodat je klachten kunnen oplossen.