Zin in zoet

Iets zoets…… hoe lekker is dat? Heel veel mensen zijn er – zonder dat je hun arm ervoor om hoeft te draaien – wel voor te porren. En ook best wel op nagenoeg elk moment van de dag. Verontschuldigend zeggen ze van zichzelf dat ze nu eenmaal een echte zoetekauw zijn. Of dat werkelijk zo is, waag ik te betwijfelen.

Een van de meest voorkomende vragen in mijn praktijk gaat dan ook over deze zoetbehoefte. Hoe kun je daaraan nou het beste gehoor geven? Of mag je nooit meer iets zoets als je je gezondheid probeert te verbeteren met voeding? Om die vraag te beantwoorden, moet je wat mij betreft eerst duidelijk hebben waarom je een zoetbehoefte hebt op het moment dat hij opkomt.

Zoetbehoefte als hongersignaal

De klanten die dit soort vragen stellen over iets zoets, zijn over het algemeen de klanten die bij mij binnen kwamen met een standaard Westers voedingspatroon. Daarmee bedoel ik dat hun voeding zwaar leunt op granen (brood, muesli, cruesli, pasta, rijst, noodles etc) en zuivel (yoghurt, kaas, room) aangevuld met fruit en een (vaak beperkte) portie groenten. Er wordt beperkt iets van vlees of kip gegeten en soms ook wel eens een visje.

Als je dit voedingspatroon gebruikt, dan haal je je energie voornamelijk uit suikers. Die komen dan vooral uit de granen en het fruit. Suikers zijn snel verteerd, dus je hebt al redelijk vlot na de maaltijd weer behoefte aan nieuwe energie. Meestal zo na een uurtje of 2 à 3. En omdat je gewend bent om je energie vooral uit suikers te halen, ontstaat een zoetbehoefte als hongersignaal.

Deze zoetbehoefte is dus een signaal dat je te weinig volwaardige voeding hebt gegeten in je laatste maaltijd.

Zoetbehoefte als gewoonte

Ik krijg ook regelmatig van mijn klanten te horen dat hun zoetbehoefte vooral een gewoonte is. Ze zijn gewend om bijvoorbeeld een koekje bij de thee te nemen of een bakje vla na de avondmaaltijd. Als ik dan adviseer om dat weg te laten, dan is dat even wennen en hebben ze het gevoel iets te missen. Iets gezelligs vooral. En dat snap ik.

Zoetbehoefte als behoefte aan beloning

Een andere vorm van zoetbehoefte is de behoefte aan beloning. Je hebt hard gewerkt of een moeilijk gesprek gevoerd en je hebt daarom wel een koek verdiend of een bonbon. Deze vorm van zoetbehoefte heeft alles te maken met je beloningssysteem. Daarin speelt dopamine een belangrijke rol.

Dopamine is een communicatiestof in je hersenen. Hij zorgt onder andere voor je drive, voor actie. Hij is betrokken bij het zoeken naar en vinden van oplossingen. Het vinden van de oplossing is dan de beloning. Dopamine laat het je hersenen weten als je die oplossing gevonden hebt. In reactie hierop gaan de hersenen endorfines produceren. Endorfines geven jou het voldane gevoel van de beloning.

Het dopaminesysteem draait in onze Westerse manier van leven overuren. Je hebt er al snel meer van nodig. En dan ontstaat dus deze vorm van zoetbehoefte. Vooral donkere chocolade bevat veel dopamine. Die bonbon als beloning is dus heel logisch voor het lijf. Je geeft je lijf het signaal dat de oplossing is gevonden. Alleen die suikers zijn een beetje jammer….

Je zoetbehoefte op een gezondere manier bevredigen

Betekent dit alles nu dat je nooit meer iets zoets mag eten als je met gezonde voeding aan de slag gaat? Zeker niet! Wat wel belangrijk is, is dat je even stilstaat bij het waarom van je zoetbehoefte voordat je deze bevredigd door iets zoets in je mond te stoppen.

Is het honger? Dan moet je de volgende keer bij de maaltijd meer gezonde vetten en eiwitten eten en iets minder granen en zuivel.

Is het een gewoonte? Kijk dan eens of je die ook op een andere manier kunt invullen. Een koekje bij de thee omdat het zo gezellig is, kun je ook vervangen door iets anders dat je gezellig vindt. Bijvoorbeeld je favoriete muziek even opzetten en daar echt even alle aandacht voor hebben. Of samen met je partner of gezin een spelletje doen terwijl je thee drinkt (en geen koekje eet).

Heeft je zoetbehoefte vooral met beloning te maken? Vraag jezelf dan eens af of je niet teveel van jezelf vergt? Waar heb je nou echt behoefte aan? Is het meer rust? Naar het bos gaan of op tijd naar bed? Wat heb je nu echt nodig?

Gezond(er) snoepen

Wil je nou echt gewoon graag eens een keer iets zoets eten? Gewoon omdat het lekker is en het gezellig is als je uitgebreid getafeld hebt? Dan neem je iets dat zoet is, maar ook nog vol zit met volwaardige voeding. Iets dat ook gezonde vetten in zich heeft, zodat je lijf veel minder last heeft van die suikers. En als je dat zoets dan ook nog eens aansluitend aan een van je maaltijden neemt, dan ben je helemaal spekkoper! Je bloedsuikerspiegel, insulinehuishouding en je energiehuishouding zijn je oprecht dankbaar als je dat doet.

Wat denk je van een stukje zoete aardappel brownie bij de thee of blauwe bessen vulkaantjes als toetje? Of een stukje appeltaart zonder granen omdat je iets te vieren hebt?

Met succes je voeding aanpassen

Wil jij meer weten over hoe je met succes je voeding aanpast? Download dan mijn gratis e-book ‘3 tips om met succes je voeding aan te passen’ compleet met een lijst met voeding die allemaal past binnen de orthomoleculaire / kPNI aanpak.

Aanmelden om het e-book te downloaden doe je hier: https://www.vanappeltotzeekraal.nl/3-tips-om-met-succes-je-voeding-aan-te-passen/

Disclaimer: De inhoud van deze blogpost geeft mijn persoonlijke visie op een gezonde leefstijl weer en is uitdrukkelijk niet bedoeld als individueel advies aan jou als lezer noch als vervanging van begeleiding door een therapeut of arts. Het veranderen van je voedingspatroon of leefstijl vraagt namelijk om deskundige begeleiding, zeker als je gezondheidsklachten hebt of in verwachting bent. Neem bij gezondheidsklachten of zwangerschap daarom altijd contact op met je huisarts en/of vind een deskundig therapeut, arts of diëtist om je te begeleiden bij veranderingen in je eetpatroon. De lezer wordt ook gewezen op de van toepassing zijnde algemene disclaimer die hier te lezen is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *