Waarom lactosevrije zuivel een slechte ‘oplossing’ is als je last hebt van lactose

Zuivel…. voor veel vrouwen een vast onderdeel van hun voeding. Yoghurt voor het ontbijt en kaas in de overige maaltijden, dagelijks een of meerdere cappuccino’s en in de zomer gezellig een ijsje eten. Zuivel is behoorlijk ingeburgerd in ons Nederlandse voedingspatroon, misschien bij jou ook wel. En dat ging jaren goed tot je ineens buikklachten kreeg na het gebruik van zuivel. Je kwam, al dan niet met behulp van je huisarts, tot de conclusie dat je lactose intolerant bent geworden.

De oplossing hiervoor lijkt simpel. Je stapt over op lactosevrije zuivel en alles lijkt goed. Je buik doet weer normaal en je gaat verder met je leven. Toch is dit niet de juiste weg. Sterker nog, de keuze voor lactosevrije zuivel is een stap in de verkeerde richting.

Waarom ik dat zeg en wat je beter kunt doen lees je in deze blog.

Lactose intolerantie: wat is het eigenlijk?

Lactose intolerantie is een voedingsintolerantie. Hiermee zegt je lichaam dat het er niet meer oké mee is dat je deze voeding eet. Bij lactose intolerantie heeft je lijf problemen met het verteren van het melksuiker lactose. Het gevolg is buikkrampen, buikpijn en meestal explosieve diarree binnen 1,5 uur na consumptie. Een heel duidelijk signaal dus.

Hoe ontstaat lactose intolerantie op latere leeftijd?

Alles wat je eet moet je eerst verteren. Daarvoor gebruikt het lichaam onder andere enzymen. Enzymen knippen de voeding die jij hebt gegeten in steeds kleinere eenheden tot aan het moment dat ze klein genoeg zijn om op te nemen in de bloedbaan. Om lactose uit zuivel te verteren heb je het enzym lactase nodig.

Lactase maken we zelf aan in de alvleesklier maar we krijgen ook hulp van ons darmmicrobioom. Onze darmbeestjes maken ook lactase aan. Deze combinatie van lactase-enzymen maakt dat we de lactose uit zuivel kunnen verwerken. De productie van enzymen in onze alvleesklier wordt in de loop van ons leven minder maar dat speelt eigenlijk pas echt op hoge leeftijd. Wel kan deze productie op jongere leeftijd onder druk komen te staan, bijvoorbeeld door elke 2-3 uur iets te eten. Lactose intolerantie kan dus iets te maken hebben met het functioneren van de alvleesklier.

Veel vaker echter zie ik in de praktijk dat lactose intolerantie op latere leeftijd ontstaat door een verstoring in het darmmicrobioom. Dat noemen we een dysbiose. Er zijn dan onvoldoende darmbacteriën die lactase aanmaken, waardoor jouw capaciteit om lactose te verteren afneemt. Er blijft dan teveel lactose in de darm achter en dat geeft de hiervoor omschreven klachten.

Lactosevrije zuivel is slechts een pleister op de wond

Door te stoppen met het gebruik van zuivel of door over te stappen op lactosevrije zuivel los je inderdaad direct het probleem van het gebrek aan enzymen op. De reden waarom je onvoldoende enzymen hebt blijft echter bestaan. En of de oorzaak nu een probleem in de alvleesklier is of in de darmflora, die oorzaak moet aangepakt omdat deze onderliggende problemen in je lijf anders voor andere klachten gaan zorgen. En dat zie ik ook in de praktijk.

Vrouwen die na een aantal jaren op lactosevrije producten ook op andere voedingsmiddelen gaan reageren, opnieuw wisselende ontlasting krijgen, last blijven houden met vermoeidheid of zelfs een chronische aandoening ontwikkelen. En dat is logisch want dit soort klachten zijn het gevolg van de verstoring in het darmmicrobioom waaraan je niks hebt gedaan of van een alvleesklier die niet optimaal kan functioneren. Beide oorzaken spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van chronische klachten/aandoeningen.

De oorzaak aanpakken: hoe dan?

Wat precies bij jou de oorzaak is van je lactose intolerantie weet ik zo niet. Maar een ding weet ik wel: beter voor je darmmicrobioom zorgen is een goed idee. Hoe je dat kunt doen, vertel ik je in mijn gratis e-boek ‘Lekker in je vel zonder darmklachten’.

Die kun je hier downloaden: https://www.vanappeltotzeekraal.nl/lekker-in-je-vel-zonder-darmklachten/

Disclaimer: De inhoud van deze blogpost geeft mijn persoonlijke visie op een gezonde leefstijl weer en is uitdrukkelijk niet bedoeld als individueel advies aan jou als lezer noch als vervanging van begeleiding door een therapeut of arts. Het veranderen van je voedingspatroon of leefstijl vraagt namelijk om deskundige begeleiding, zeker als je gezondheidsklachten hebt of in verwachting bent. Neem bij gezondheidsklachten of zwangerschap daarom altijd contact op met je huisarts en/of vind een deskundig therapeut, arts of diëtist om je te begeleiden bij veranderingen in je eetpatroon. De lezer wordt ook gewezen op de van toepassing zijnde algemene disclaimer die hier te lezen is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *